Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Δεν υπάρχουν τέλειες προσωπικότητες. Ούτε οι σοφοί είναι τέλειοι. Και μη νομίζετε ότι αν είστε καλός με όλους, θα αρέσετε σε όλους. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοιος άνθρωπος."
~Μούτζι

Η υπέρβαση των συνηθειών γίνεται με την κατανόηση, όχι με το "δεν πρέπει"

Όση δύναμη θέλησης κι αν διαθέτουμε, είναι άχρηστη αν δεν επιθυμούμε να εγκαταλείψουμε τις παλιές μας συνήθειες. Πολλές φορές επιθυμούμε να απαλλαγούμε από τις επίπονες επιπτώσεις τους, αλλά είμαστε απρόθυμοι να εγκαταλείψουμε τις ίδιες τις συνήθειές μας.

Ο λόγος που οι περισσότερες δίαιτες αποτυγχάνουν έπειτα από λίγο καιρό είναι ότι το άτομο που τις ακολουθεί αρχίζει να νιώθει ότι στερείται. Θέλει να χάσει βάρος, να αισθάνεται και να φαίνεται καλύτερα, αλλά δεν θέλει να σταματήσει να τρώει υπερβολικά. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι το μυαλό του κατακλύζεται συνεχώς με σκέψεις για το φαγητό. Όσο περισσότερο το σκέφτεται, τόσο περισσότερο στρέφεται εκεί η προσοχή του, μέχρι που η επιθυμία να φάει υπερνικά τη θέλησή του.

Ας μην εξαπατάμε τον εαυτό μας πιστεύοντας ότι θα αλλάξουμε τη ζωή μας μόνο μέσω της αυτοπειθαρχίας ή ελπίζοντας ότι θα αναγκάσουμε τον εαυτό μας να αλλάξει. Αν κάποιος επιθυμεί πραγματικά να χάσει βάρος, θα χρειαστεί να απαλλαγεί από τη συνήθεια της υπερφαγίας που παίζει το ρόλο της ανταμοιβής για εντάσεις τις οποίες αντιμετωπίζει, ή για ανάγκες που παραμένουν ανικανοποίητες. Σπάνια, αν το κάνει ποτέ, θα σταματήσει κανείς να τρώει επειδή πιστεύει ότι δεν πρέπει να τρώει. Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει μόνο αισθήματα ενοχής, απογοήτευσης και άγχους, τα οποία προκαλούν αντίσταση στην αλλαγή.

Προτού μπορέσετε να αλλάξετε οποιαδήποτε συνήθεια, πρέπει να αναγνωρίσετε και να αποδεχτείτε πλήρως την ύπαρξή της. Το γεγονός ότι δεν μπορείτε να αποδεχτείτε τα ελαττώματά σας αποτελεί το λόγο για τον οποίο δεν μπορείτε να τα ξεπεράσετε. Αν με τα λόγια σας καταδικάζετε συνεχώς τις κακές σας συνήθειες και τον εαυτό σας που τις έχει, το μόνο που θα κατορθώσετε θα είναι να τις ενισχύσετε, ματαιώνοντας έτσι όλες σας τις προσπάθειες για να τις καταστείλετε. Τα αισθήματα ενοχής απλώς αυξάνουν την εξουσία που έχουν επάνω σας.

Ο γιατρός και ψυχολόγος Άλφρεντ Άντλερ το έθεσε ως εξής: "Είτε να σφάλλετε, είτε να αισθάνεστε ενοχές. Μην κάνετε και τα δύο. Είναι εξαιρετικά κοπιαστικό". 

*Από το βιβλίο "Τα μυστικά της απόλυτης αυτοπεποίθησης", Dr. Robert Anthony, Εκδ. Διόπτρα

Διαβάστε επίσης: