Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Δεν υπάρχουν τέλειες προσωπικότητες. Ούτε οι σοφοί είναι τέλειοι. Και μη νομίζετε ότι αν είστε καλός με όλους, θα αρέσετε σε όλους. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοιος άνθρωπος."
~Μούτζι

Ο αληθινός Εαυτός είναι ο αμετάβλητος παρατηρητής όλων των μεταβολών

Το Εγώ είναι η αίσθηση της χωριστότητας που μας δίνει την εντύπωση ότι είμαστε άτομα με κάποια χαρακτηριστικά, ρόλους και ταυτότητες (εθνικές, θρησκευτικές, πολιτικές, κομματικές, οπαδικές, ψυχολογικές, κ.ά).

Η υπέρβαση αυτής της αίσθησης σημαίνει να σταματήσουμε να νιώθουμε έτσι. Για να συμβεί αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι αυτά τα εγωικά χαρακτηριστικά είναι παροδικά. Το ότι είναι παροδικά σημαίνει ότι αυτό που είμαστε είναι κάτι διαφορετικό από αυτά, γιατί η αίσθηση που έχουμε όλοι είναι μια αίσθηση σταθερής οντότητας που ζει αυτή τη ζωή, και όχι ένα σύνολο παροδικών στοιχείων. Τα παροδικά στοιχεία είναι απλώς στοιχεία του προγραμματισμού μας από το παρελθόν (την ανατροφή, την παιδεία, την κοινωνία), ή αισθήσεις και συναισθήματα που αλλάζουν συνεχώς. 

Ο αληθινός μας εαυτός είναι σταθερός, πάντα παρών και αποτελεί την υπαρξιακή ουσία της υπόστασής μας. Αυτό το λέμε συνήθως συνειδητότητα ή επίγνωση. Είναι αυτό που ήταν παρόν όταν το σώμα μας ήταν 2, 5, 10 ή 15 χρονών. Ο εαυτός που ζει τη ζωή δεν έχει ηλικία. Δεν γερνάει μαζί με το σώμα, δεν γεννιέται και δεν πεθαίνει. Όταν το σώμα ήταν μικρό, είχαμε επίγνωση των εμπειριών του σώματος. Όταν το σώμα γεράσει, θα έχουμε πάλι επίγνωση των εμπειριών του γερασμένου σώματος. Οι εμπειρίες αλλάζουν, αλλά αυτό που βιώνει και γνωρίζει τις εμπειρίες δεν αλλάζει ποτέ. Αυτός είναι ο αληθινός εαυτός.

Η υπέρβαση του Εγώ γίνεται με την αναγνώριση και την άρνηση όλων εκείνων των χαρακτηριστικών που δεν είμαστε, και τη βιωματική συνειδητοποίηση (δεν είναι κάτι που γίνεται μόνο με την κατανόηση) ότι αυτό που είμαστε είναι πέρα από τα παρατηρούμενα παροδικά φαινόμενα.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: