Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν στο παρελθόν έχεις κάνει κάτι που αργότερα αντιλήφθηκες ότι ήταν μια ασυνείδητη πράξη, σε παρακαλώ συγχώρα τον εαυτό σου."
~Έκχαρτ Τόλλε

Η τεχνολογία είναι η μόνη πραγματική ανάπτυξη εδώ και αιώνες

Ο όρος "ανάπτυξη" στον άνθρωπο θα έπρεπε να αφορά πρωτίστως τη συνειδησιακή ανάπτυξη και το κατά πόσο έχει απαλλαγεί από ιδεοληψίες, προσκολλήσεις και πεποιθήσεις του παρελθόντος.

Η τεχνολογία είναι η μόνη πραγματική ανάπτυξη εδώ και αιώνες. Κοινωνικά, πολιτικά, οικονομικά, θρησκευτικά, ιδεολογικά, ο άνθρωπος δεν έχει αναπτυχθεί σχεδόν καθόλου. Στην καλύτερη περίπτωση οι ιδεοληψίες του έχουν πάρει άλλη μορφή και αναγνωρίζονται πιο δύσκολα. Προδίδονται όμως από το αποτέλεσμα: οι άνθρωποι εξακολουθούν να είναι δυστυχισμένοι. Ακόμα, όπως και πριν από πολλούς αιώνες, κυριαρχούν τα συμφέροντα, ο ατομικισμός, η εξαπάτηση, ο διχασμός, ο φανατισμός και άλλα εγωικά συμπτώματα.

Η μόνη διέξοδος από αυτή την κατάσταση είναι η προσωπική μεταμόρφωση του κάθε ανθρώπου ξεχωριστά, στο ριζικό επίπεδο της συνείδησης, ώστε να επηρεαστούν στη συνέχεια οι διαπροσωπικές σχέσεις και ολόκληρος ο κοινωνικός ιστός. Το σύστημα δεν πρόκειται να ωφελήσει τους περισσότερους, όσο οι παρεμβάσεις είναι επιφανειακές και δεν εστιάζουν στο πώς θα γίνουν οι άνθρωποι πιο συνειδητοί. 

Όσες κυβερνήσεις και αν δοκιμαστούν, όσα νομοσχέδια και αν ψηφιστούν, όσες θεσμικές αλλαγές και αν γίνουν, το μόνο που μπορεί να φέρει τον άνθρωπο σε επαφή με την πολυδιάστατη φύση του είναι η αυτογνωσία. Από την αυτογνωσία εκπορεύονται όλα αυτά που πραγματικά χρειάζεται ο άνθρωπος στη ζωή του.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com