Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Το εγώ διαλύεται με τη συμπονετική κατανόηση

Η κατανόηση της φύσης του Εαυτού είναι μια προοδευτική διαδικασία και περνάει μέσα από την κατανόηση της φύσης του εγώ. Το εγώ δεν είναι εχθρός για να του επιτεθείς και να το νικήσεις. Διαλύεται με τη συμπονετική κατανόηση.

Οι περισσότερες στρατιωτικές και διπλωματικές αποτυχίες οφείλονται στο ότι δεν μελετήθηκε διεξοδικά ο εχθρός. Αυτό το έχουν παραδεχτεί πολλοί στρατιωτικοί ηγέτες. Τόσο ο Ναπολέων, όσο και ο Χίτλερ, υποτίμησαν τους Ρώσους. Ο Χίτλερ υποτίμησε την αποφασιστικότητα των Βρετανών και ο ναύαρχος Γιαμαμότο είπε με θλίψη μετά το Περλ Χάρμπορ: «Ξυπνήσαμε έναν κοιμισμένο γίγαντα και τον γεμίσαμε με την επιθυμία για εκδίκηση».

Καλό είναι λοιπόν ο πνευματικός αναζητητής να είναι εξοικειωμένος με τη δομή του εγώ και να γνωρίζει ότι αυτή δεν διαλύεται ούτε με την άρνηση, ούτε με την ενοχή. Περιέργως, η ισχύς του εγώ αποδυναμώνεται από την αποδοχή, την εξοικείωση και τη συμπονετική κατανόηση. Αντίθετα, ενισχύεται από την αυτοκριτική, την επίκριση, το φόβο και τη ντροπή.


*Από το βιβλίο του David R. Hawkins M.D. Ph.D., "I: Reality and Subjectivity", Veritas Publishing, Kindle Edition
**Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας