Το απόφθεγμα της ημέρας
"Αν θέλετε να διώξετε κάποιο φόβο, η έδρα αυτού του φόβου βρίσκεται στην καρδιά σας και όχι στο χέρι εκείνου που φοβάστε."
~Χαλίλ Γκιμπράν

Έκχαρτ Τόλλε: Πώς να εργάζεσαι συνειδητά, χωρίς ένταση και στρες

Στη δουλειά σου μπορεί να έχεις έναν απώτερο στόχο, αλλά σπάνια η πορεία προς το στόχο είναι ομαλή χωρίς δυσκολίες. Συνήθως εμφανίζονται διάφορα εμπόδια, άνθρωποι, καταστάσεις, κάτι που πάει στραβά και πρέπει να το διορθώσεις, κ.ο.κ.

Αυτό που έχει σημασία είναι το να μη δίνεις μεγάλη έμφαση στο αποτέλεσμα, αλλά να εστιάζεις σ' αυτό που κάνεις στο παρόν, γιατί αλλιώς θα δουλεύεις με ένταση. Στις περισσότερες δουλειές οι άνθρωποι νιώθουν ένταση και στρες και το εργασιακό περιβάλλον είναι λίγο ή πολύ τοξικό.

Είναι καλό να εξετάζεις και ποιο είναι το κίνητρό σου στη δουλειά: δουλεύεις για το κοινό καλό ή παρακινείσαι από εγωικές επιθυμίες;

Επίσης, όταν εμφανίζονται τα εμπόδια, να μην αντιστέκεσαι και να μη λες "αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει". Αντίθετα, να τα αντιμετωπίζεις ευθέως και να λες "πώς μπορώ να το υπερβώ αυτό, να το διαλύσω ή να το χρησιμοποιήσω;". Διαφορετικά θα αρχίσεις να αντιδράς. 

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να προβληματίζει όλους όσοι θέτουν στόχους: ποια είναι η σχέση μου με τις δυσκολίες και τα εμπόδια που προκύπτουν; Η συνειδητή στάση είναι να μην αντιδράς λέγοντας "αυτό δεν θα έπρεπε να συμβαίνει" - παρεμπιπτόντως, αυτό ισχύει για όλους τους τομείς, όχι μόνο τον επαγγελματικό. Ο ασυνείδητος άνθρωπος αναστατώνεται πολύ κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, γίνεται δυσλειτουργικός και αντιδράει με θυμό, επιθετικότητα, απογοήτευση και στρες. Υπάρχουν εταιρείες που το εργασιακό τους περιβάλλον είναι πολύ τοξικό, γιατί όλοι δουλεύουν εκεί έχοντας αυτή την ασυνείδητη στάση. 

Πρέπει να είσαι σε εγρήγορση μέσα σου για να εντοπίσεις αν εμφανιστεί η επιθυμία για εγωική ικανοποίηση στη δουλειά. Κάποιοι σαμποτάρουν ακόμα και τους συναδέλφους τους γιατί παρακινούνται από το εγώ. Αν είσαι παρών σ' αυτό που κάνεις, ικανοποιείσαι μόνο και μόνο επειδή κάνεις αυτό που κάνεις. Όταν δίνεις μεγάλη έμφαση στο αποτέλεσμα και θέλεις οπωσδήποτε να το πετύχεις, η δουλειά σου γεμίζει με ένταση και στρες.

*Από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας