Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Δεν υποφέρουμε από τα γεγονότα, αλλά από την αντίσταση στα συναισθήματα

Το μόνο πράγμα που έχεις να αντιμετωπίσεις στα καταστροφικά γεγονότα της ζωής σου είναι η ενέργεια των συναισθημάτων σου.

Αν εξετάσουμε προσεκτικά αυτό που μας συμβαίνει σε ένα δυσάρεστο γεγονός, θα δούμε ότι το πρόβλημά μας δεν είναι το γεγονός, αλλά το πώς νιώθουμε. Τα γεγονότα δεν σημαίνουν τίποτα από μόνα τους. 

Τα συναισθήματά μας προέρχονται από τη στάση μας, τις πεποιθήσεις μας, τη σχέση που έχουμε με το γεγονός, πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα στον κόσμο, κ.ο.κ. Αυτά είναι που δημιουργούν την ποικιλία των συναισθημάτων. Στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε ούτε τα συναισθήματα καθεαυτά, αλλά την ενέργειά τους. 

Και θα μου πείτε τώρα: ναι, αλλά τι θα γίνει με το πρόβλημα που αντιμετωπίζω; Τι θα κάνω τώρα που δεν έχω λεφτά, ή που χώρισα με τον άντρα μου, ή κάτι άλλο; Όλως περιέργως, τα γεγονότα είναι εύκολο να τα διαχειριστείς μόλις φύγουν τα συναισθήματα. Η σκέψη που λέει ότι ένα γεγονός είναι πρόβλημα, προέρχεται από τα αρνητικά συναισθήματα. Μπορεί κάτι να φαίνεται καταστροφικό ή ανυπόφορο, αλλά αυτή η εντύπωση προέρχεται από το ενεργειακό πεδίο των συναισθημάτων. Μόλις κάποιος υπερβεί τα συναισθήματα, η ζωή αμέσως αυτορυθμίζεται. Κάτι άλλο θα εμφανιστεί για να γεμίσει το κενό. 

Εγώ ασχολιόμουν με την ξυλουργική και σε ένα ατύχημα έχασα τον αντίχειρά μου. Παρόλα αυτά συνεχίζω να ασχολούμαι εδώ και πολλά χρόνια. Το πρόβλημά μου δεν ήταν πώς θα ασχολούμαι πλέον με την ξυλουργική, ή πώς θα ξεκινήσω μια επιχείρηση για να κερδίζω χρήματα. Από τη στιγμή που φύγουν τα συναισθήματα από τη μέση, η ζωή εμφανίζει τη λύση για όλα τα προβλήματα. 

Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα για τα εξωτερικά γεγονότα. Χρειάζεται να εστιάσεις μόνο στην ενέργεια που κρύβεται πίσω από την αναστάτωση που νιώθεις. Όσο πιο βαθιά πας στο συναίσθημα, τόσο βλέπεις ότι η ενέργειά του είναι διάχυτη και δεν έχει όνομα. Είναι σαν ένα δοχείο γεμάτο με αέριο υπό πίεση που έχει συσσωρευτεί εδώ και πολλά χρόνια. Το εξωτερικό γεγονός είναι σαν ένα άνοιγμα στο δοχείο που αφήνει αυτή την καταπιεσμένη και συσσωρευμένη συναισθηματική ενέργεια να βγει προς τα έξω. 

Το ερώτημα είναι το εξής: πώς μπορείς να αποφύγεις αυτή την εμπειρία; Η απάντηση είναι: δεν μπορείς. Αν προσπαθείς να την αποφύγεις, απλώς θα την παρατείνεις. Ο νους νομίζει ότι αν την αποφύγεις, θα μειωθεί ο πόνος, αλλά ο πόνος προέρχεται από την αντίσταση σ' αυτά που νιώθουμε. 

Η λύση είναι να παραδοθούμε. Να καθίσουμε κάτω και να νιώσουμε ό,τι νιώθουμε. Να επιλέξουμε να μείνουμε με την ενέργεια του συναισθήματος, αντί να την αποφεύγουμε. Όσο πιο γρήγορα αφήσουμε αυτή την ενέργεια να βγει προς τα έξω, τόσο πιο γρήγορα θα τελειώσει η εμπειρία. 

*Από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Dr. David Hawkins.
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας
**Ο Dr. David Hawkins (1927-2012) ήταν ψυχίατρος, πνευματικός δάσκαλος και συγγραφέας.