Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Κοινό κρυολόγημα, γρίπη ή covid-19; Δείτε πώς τα ξεχωρίζουμε

Και στις τρεις περιπτώσεις πρόκειται για ιογενείς λοιμώξεις που προσβάλλουν κυρίως το αναπνευστικό. Προκαλούνται, όμως, από διαφορετικούς ιούς, έχουν διαφορετική βαρύτητα συμπτωμάτων, πορεία και πιθανότητα επιπλοκών και διαφορετική θεραπευτική προσέγγιση.

Κοινό κρυολόγημα

Το κοινό κρυολόγημα συνήθως εξελίσσεται αργά και σταδιακά και τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Ο βήχας του κρυολογήματος συνήθως συνοδεύεται από φτερνίσματα, πονόλαιμο και ρινική καταρροή. Πυρετός, ρίγη, μυαλγίες και πονοκέφαλος είναι σπάνια.

Γρίπη

Τα συμπτώματα της γρίπης είναι σοβαρότερα και εξελίσσονται ταχύτατα. Πονοκέφαλος, πυρετός, ρίγη, μυαλγίες, αδυναμία ή αίσθημα κόπωσης, συνοδευόμενα από βήχα, πονόλαιμο και ρινική συμφόρηση ή καταρροή αποτελούν την τυπική κλινική εικόνα.

Covid-19

Οι πάσχοντες από COVID-19 εμφανίζουν τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα κύρια συμπτώματα:

- Πυρετό >37,8 οC
- Ξηρό και επίμονο βήχα
- Απώλεια ή μεταβολή της όσφρησης ή/και της γεύσης

Η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων θα πρέπει να μας οδηγεί στην άμεση αναζήτηση ιατρικής συμβουλής για τις περαιτέρω ενέργειες. Τα υπόλοιπα συμπτώματα μπορεί να είναι παρόμοια σε μεγάλο βαθμό με αυτά του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης, υπάρχουν όμως μικροδιαφορές στο χαρακτήρα και τη βαρύτητά τους που μπορεί να μας κατευθύνουν, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:


Στέργιος Τασιόπουλος - Παθολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής Α' Παθολογικής Κλινικής Υγεία