Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Έκχαρτ Τόλλε: Μην περιμένεις να αλλάξει κάτι για να βρεις τη γαλήνη μέσα σου

Ο νους σου μπορεί να λέει το εξής: "Δεν μπορώ να ασχολούμαι με την πνευματική αφύπνιση όταν στον κόσμο γίνονται ακόμα πόλεμοι, γενοκτονίες, δολοφονίες και άλλα απάνθρωπα πράγματα. Γι' αυτό θα συνεχίσω να ζω ασυνείδητα."

Αυτό είναι παράλογο. Είναι μια δικαιολογία του εγωικού νου για να συνεχίσει να κυριαρχεί στη ζωή σου και να παραπονιέται για οτιδήποτε κακό συμβαίνει στον κόσμο. Και τα παράπονα είναι μία από τις αγαπημένες δραστηριότητες του εγωικού νου.

Πρέπει να αναρωτηθείς όμως: Θα ωφεληθεί κάποιος αν εσύ δεν βρεις τη γαλήνη μέσα σου;

Ο Βούδας δεν είπε "δεν σας λέω πώς να υπερβείτε τη δυστυχία επειδή υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που υποφέρουν". Δεν είπε "ας περιμένουμε να σταματήσουν οι άνθρωποι να υποφέρουν και μετά να σας πω τι πρέπει να κάνετε για να αφυπνιστείτε". Δεν λειτουργεί έτσι το σύστημα.


Οποιαδήποτε πραγματική αλλαγή συμβεί στον πλανήτη και στην ανθρωπότητα, θα προέλθει από μια αλλαγή στο επίπεδο της συνειδητότητας. Διαφορετικά θα είναι μια επιφανειακή αλλαγή, άλλη μια εκδοχή της ασυνείδητης κατάστασης.

Η γαλήνη στο εξωτερικό επίπεδο θα έρθει όταν ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων βρει τη γαλήνη μέσα του. Δεν μπορείς να περιμένεις πότε θα σταματήσουν οι πόλεμοι για να βρεις μέσα σου τη γαλήνη. Η αλλαγή ξεκινάει από τον καθένα ξεχωριστά. 

*Από ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: