Πώς να μην επηρεάζεσαι από τους αρνητικούς ανθρώπους

Το αν θα επηρεαστείς ή όχι εξαρτάται από το πόσο συνειδητός είσαι τη στιγμή που αλληλεπιδράς μαζί τους.

Αν είσαι περισσότερο παρατηρητής και λιγότερο άτομο που παίζει ένα ρόλο, θα επηρεαστείς το λιγότερο δυνατό. Αν νιώθεις ότι είσαι ένα άτομο που αλληλεπιδρά με ένα άλλο άτομο, τότε θα λειτουργείς με τις αυτόματες αντιδράσεις του προγραμματισμού σου και θα επηρεαστείς πολύ. 

"Να είσαι συνειδητός" σημαίνει να έχεις επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα σου, να αναγνωρίζεις τι σκέψεις εμφανίζονται, τι συναισθήματα και ποιες αντιδράσεις είναι έτοιμες να εκφραστούν. Όταν μπορείς να τα παρατηρήσεις αυτά έχεις την επιλογή για το αν θα πιστέψεις τις σκέψεις ή όχι, αν θα παρασυρθείς από το συναίσθημα ή αν θα το απομονώσεις από τις σκέψεις που το τροφοδοτούν, και αν θα αντιδράσεις όπως αντιδρούσες πάντα ή αν θα επιλέξεις να κάνεις κάτι διαφορετικά. Αν έχεις αυτή τη στάση θα επηρεαστείς το λιγότερο δυνατό, έως και καθόλου.

Οι αρνητικοί άνθρωποι λειτουργούν ως αφορμές για να γίνουμε πιο συνειδητοί. Δεν πρέπει να το παίρνουμε προσωπικά. Αποτελούν προκλήσεις που μας ωθούν να ασχοληθούμε με αυτά τα θέματα και να γνωρίσουμε καλύτερα τι είμαστε, πώς λειτουργεί το σύστημά μας, πώς να θέτουμε όρια και πώς να κατανοούμε σε βάθος τον εαυτό μας και τους άλλους. 

Η αρχή είναι η εξής: κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλλει πώς θα αντιδράσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Μπορούν να μας αναγκάσουν να δούμε κάτι, να ακούσουμε κάτι, ή ακόμα και να σκεφτούμε κάτι, αλλά ο τρόπος που θα αντιδράσουμε απέναντι σ' αυτά εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς. Αυτή τη στάση μπορούμε να την αναπτύξουμε συνειδητά με την αυτοπαρατήρηση και τη βαθιά κατανόηση.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Σχετικά άρθρα:

Έκχαρτ Τόλλε: Δες τους ασυνείδητους ανθρώπους ως προκλήσεις

Να μην απορρίπτουμε τους ανθρώπους, αλλά τον προγραμματισμό τους

Άσε τους "τοξικούς" ανθρώπους ήσυχους!