Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μην προσπαθείτε να είστε τέλειοι. Δεν υπάρχουν τέλειες προσωπικότητες. Ούτε οι σοφοί είναι τέλειοι. Και μη νομίζετε ότι αν είστε καλός με όλους, θα αρέσετε σε όλους. Δεν υπήρξε και δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοιος άνθρωπος."
~Μούτζι

Πώς να μην επηρεαζόμαστε από τους "αρνητικούς" ανθρώπους

"Αρνητικούς" θα ονομάζαμε τους ανθρώπους που, κατ' επανάληψη, αντιδρούν και συμπεριφέρονται με διάφορους τρόπους που δημιουργούν προβλήματα, εντάσεις και συγκρούσεις, ενώ αδυνατούν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν αρμονικά με τους άλλους (στο οικογενειακό, το κοινωνικό και το εργασιακό περιβάλλον).

Το αν θα επηρεαστούμε ή όχι από έναν τέτοιον άνθρωπο εξαρτάται από το πόσο συνειδητοί είμαστε τη στιγμή που αλληλεπιδρούμε μαζί του.

Αν είμαστε περισσότερο παρατηρητές και λιγότερο άτομα με άκαμπτες επιθυμίες και προσδοκίες, θα επηρεαστούμε το λιγότερο δυνατό. Αν δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε τον άλλον όπως είναι, τότε θα αλληλεπιδρούμε με βάση τις αυτόματες αντιδράσεις του προγραμματισμού μας και θα επηρεαζόμαστε πολύ κάθε φορά που ο άλλος δεν κάνει αυτό που θα θέλαμε να κάνει και δεν συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θα θέλαμε να συμπεριφέρεται. 

"Να είμαστε συνειδητοί" σημαίνει να έχουμε επίγνωση του τι συμβαίνει μέσα μας, να αναγνωρίζουμε τις σκέψεις που εμφανίζονται, τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις που είναι έτοιμες να εκφραστούν. Όταν μπορούμε να τα παρατηρήσουμε αυτά έχουμε την επιλογή αν θα πιστέψουμε τις σκέψεις ή όχι, αν θα παρασυρθούμε από το συναίσθημα ή αν θα το απομονώσουμε από τις σκέψεις που το τροφοδοτούν, και αν θα αντιδράσουμε όπως αντιδρούσαμε πάντα ή αν θα επιλέξουμε να κάνουμε κάτι με διαφορετικό τρόπο. Αν έχουμε αυτή τη στάση θα επηρεαστούμε το λιγότερο δυνατό.

Οι "αρνητικοί" άνθρωποι λειτουργούν ως αφορμές για να γίνουμε πιο συνειδητοί. Δεν πρέπει να το παίρνουμε προσωπικά. Αποτελούν προκλήσεις που μας ωθούν να ασχοληθούμε με την αυτογνωσία και να γνωρίσουμε καλύτερα τι είμαστε, πώς λειτουργεί το σύστημά μας, πώς να θέτουμε όρια και πώς να κατανοούμε σε βάθος τον εαυτό μας και τους άλλους. 

Η αρχή είναι η εξής: κανένας δεν μπορεί να μας επιβάλει πώς θα αντιδράσουμε σε ένα συγκεκριμένο ερέθισμα. Οι άλλοι μπορούν να μας αναγκάσουν να δούμε κάτι, να ακούσουμε κάτι, ή ακόμα και να σκεφτούμε κάτι, αλλά ο τρόπος που θα αντιδράσουμε απέναντι σ' αυτά εξαρτάται αποκλειστικά από την εσωτερική στάση που έχουμε. Αυτή τη στάση μπορούμε να την αναπτύξουμε συνειδητά με την αυτοπαρατήρηση και την κατανόηση. Είναι ένας δρόμος που απαιτεί χρόνια ωρίμανσης, αλλά είναι και ο μοναδικός δρόμος αν θέλουμε να βρούμε την ηρεμία μέσα μας.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Σχετικά άρθρα: