Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν γεννιόμαστε οι γονείς μας μάς δίνουν ένα όνομα. Αλλά αυτό το όνομα είναι μόνο μια ταμπέλα, μια ψεύτικη ταυτότητα. Το πραγματικό μας όνομα είναι το "είμαι". Όχι το "είμαι" του ατόμου ή του σώματος, αλλά το "είμαι" της ύπαρξης και της επίγνωσης. Αυτό το "είμαι" είναι συνώνυμο του παρόντος."
~Μούτζι

Επιχειρήσεις υιοθετούν την τετραήμερη εργασία

Σε κάποιους ίσως να φαντάζει εξωπραγματικό, όμως οι εταιρείες -σε πολλές χώρες του πλανήτη- που περιόρισαν τις εργάσιμες ημέρες των εργαζομένων, παρουσίασαν αυξημένη παραγωγικότητα και μειωμένο “burnout” (εργασιακή υπερκόπωση).

Τα ευρήματα αυτών των ερευνών οδηγούν εργοδότες στον κόσμο να επεξεργάζονται σενάρια τετραήμερης εργασίας. «Είναι πολύ πιο υγιές και κάνουμε καλύτερη δουλειά αν δεν εργαζόμαστε “τρελές” ώρες» είπε στο Reuters ο Γιαν Σουλτς-Χόφεν, ιδρυτής της Planio, μιας εταιρείας πληροφορικής -με ειδίκευση στη διαχείριση πρότζεκτ- με έδρα το Βερολίνο.

Στην εταιρεία του 36χρονου Σουλτς-Χόφεν έχει ήδη εφαρμοστεί η τετραήμερη εργασία, ύστερα από ένα πείραμα που ο ιδρυτής της έκανε στον... εαυτό του. 

«Δεν έκανα λιγότερη δουλειά στις τέσσερις ημέρες από ό,τι στις πέντε, διότι σε πέντε μέρες έχεις την αίσθηση ότι υπάρχει περισσότερος χρόνος, με συνέπεια να εργάζεσαι πιο αργά, επιτρέποντας στον εαυτό σου διαλείμματα. Πίνεις τον καφέ σου και συζητάς περισσότερο με τους συναδέλφους σου» εξήγησε ο Σουλτς-Χόφεν.

«Στις τέσσερις ημέρες πρέπει να εργάζομαι γρήγορα και να είμαι συγκροτημένος, έτσι ώστε να απολαύσω την ελεύθερη Παρασκευή μου» προσέθεσε. 

Το ίδιο σχέδιο υιοθέτησε και η εταιρεία Perpetual Guardian, στη Νέα Ζηλανδία, η οποία διαπίστωσε ότι με τις 32 ώρες εργασίας την εβδομάδα έπεσαν σημαντικά τα επίπεδα στρες, και αυξήθηκε δραματικά η αίσθηση της δέσμευσης των εργαζομένων. 

Την ίδια στιγμή, η βρετανική ΓΣΕΕ, το TUC, ήδη ασκεί πιέσεις σε όλους τους κλάδους ώστε να κάνουν το βήμα για την τετραήμερη εργασία, έχοντας την υποστήριξη των Εργατικών. 

Το TUC υποστηρίζει ότι μια μικρότερη εβδομάδα είναι ένας τρόπος ώστε οι εργαζόμενοι να απολαύσουν τα οφέλη που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες, όπως ακριβώς κέρδισαν την αργία του Σαββατοκύριακου κατά τη βιομηχανική επανάσταση. 

«Θα μείωνε το στρες των εργαζομένων, θα βελτίωνε την οικογενειακή ζωή και θα συνεισέφερε στην ισότητα των φύλων. Οι εταιρείες που το έχουν δοκιμάσει, λένε ότι θα είναι καλύτερο για την παραγωγικότητα και την ευζωία των εργαζομένων» τόνισε συγκεκριμένα η Κέιτ Μπελ, οικονομική διευθύντρια του TUC.