Πώς να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις που μας περιορίζουν

Για να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις που μας δυσκολεύουν στη ζωή μας ή ακόμα και μας αρρωσταίνουν, πρέπει πρώτα να τις αναγνωρίσουμε. Όσο δεν τις αναγνωρίζουμε δεν πρόκειται να τις αλλάξουμε.

Αφού τις αναγνωρίσουμε, πρέπει να τις επανεξετάσουμε για να δούμε αν λένε την αλήθεια. Η αλήθεια δεν πρέπει να είναι μόνο εκτιμήσεις και υποθέσεις, αλλά βιωματικά συμπεράσματα.

Βιωματικά, μέσα από εμπειρίες, πρέπει να δούμε ότι οι πεποιθήσεις δεν ισχύουν και κάθε φορά που ο νους θα επανέρχεται στις παλιές πεποιθήσεις, πρέπει να τον αμφισβητούμε. Να τον παρατηρούμε και να τον αναγνωρίζουμε ως έναν αυτόματο μηχανισμό που λειτουργεί χωρίς δική του θέληση και που δεν έχει σκοπό να μας βλάψει.

Οι σκέψεις εμφανίζονται αυτόματα, από μόνες τους. Όταν ο νους αναγνωρίζεται ως ένας αυτόματος μηχανισμός, παύουμε να τον πιστεύουμε και να τον τροφοδοτούμε με περαιτέρω ενέργεια, σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές.

Σε συμπεριφορικό επίπεδο, κάποια πράγματα που κάναμε τα προηγούμενα χρόνια με ένα συγκεκριμένο τρόπο, πρέπει να αρχίσουμε να τα κάνουμε διαφορετικά, βλέποντας ότι είμαστε ασφαλείς και δεν κινδυνεύουμε.

Με το χρόνο και την επανάληψη, το σύστημά μας σώμα-νους θα αρχίσει να προγραμματίζεται ξανά, ενώ αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως "εγώ" θα το νιώθουμε όλο και πιο ασφαλές. Χρειάζεται όμως χρόνος και καλή κατανόηση για το πώς ακριβώς λειτουργεί το σύστημά μας.

Επίσης, επειδή ο νους θα συνεχίσει για ένα χρονικό διάστημα να επαναλαμβάνει τα παλιά του μοτίβα, πρέπει να προσέχουμε τόσο να μη μας παρασέρνει στους φοβογόνους εσωτερικούς διαλόγους του, όσο και στο αυτομαστίγωμα ("δεν τα καταφέρνω, δεν είμαι καλός, άρα δεν θα τα καταφέρω ποτέ", κ.ο.κ). Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι για να αλλάξουμε τις πεποιθήσεις μας, που αποτελούν και τα θεμέλια της δυστυχίας μας, πρέπει να βρισκόμαστε σε μια συνεχή εσωτερική επαγρύπνηση.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com