Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Αποδεχτείτε το παρόν και αναλάβετε την ευθύνη για τη ζωή σας

Όταν αντιμάχεστε αυτή τη στιγμή, στην ουσία αντιμάχεστε ολόκληρο το σύμπαν. Αντί γι' αυτό, μπορείτε να πάρετε την απόφαση να μην αντιπαλέψετε το σύμπαν αντιπαλεύοντας αυτή τη στιγμή.

Αποδεχτείτε τα πράγματα όπως είναι και όχι όπως θα θέλατε να είναι αυτή τη στιγμή. Έχει σημασία να κατανοήσετε το νόημα αυτής της φράσης. Μπορείτε να εύχεστε να αλλάξουν τα πράγματα στο μέλλον, αλλά αυτή τη στιγμή θα πρέπει να τα αποδέχεστε όπως έχουν.

Όταν νιώθετε εκνευρισμένοι ή αναστατωμένοι από ένα πρόσωπο ή κάποια κατάσταση, θυμηθείτε πως η αντίδρασή σας δεν έρχεται από το πρόσωπο ή την κατάσταση, αλλά από τα συναισθήματά σας για το πρόσωπο ή την κατάσταση. Τα συναισθήματα είναι καθαρά δικά σας και κανείς άλλος δεν είναι υπεύθυνος για την εκδήλωσή τους.

Αν μπορείτε να αποδέχεστε τα πράγματα όπως έχουν, τότε μπορείτε να αναλάβετε την ευθύνη για την κατάστασή σας και για όλα τα γεγονότα τα οποία θεωρείτε ως προβλήματα.

Τι σημαίνει ευθύνη; Ευθύνη σημαίνει να μην κατηγορείς κανένα και τίποτα για την κατάστασή σου, ακόμα κι εσένα τον ίδιο. Έχοντας αποδεχτεί μια κατάσταση, ένα γεγονός, ένα πρόβλημα, ευθύνη είναι η ικανότητα να ανταποκριθείτε δημιουργικά στην κατάσταση όπως εμφανίζεται αυτή τη στιγμή.

*Από το βιβλίο "Οι επτά πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας", Deepak Chopra, Εκδ. Έσοπτρον

Διαβάστε επίσης: