Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα, όσο πιο πολύ το ψάχνουμε, το αναλύουμε και το συζητάμε, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται."
~Κρισναμούρτι

Όταν ξέρεις τι είσαι όλα γίνονται πιο ανάλαφρα

Άσε τον νου να κάνει ό,τι θέλει. Άστον να κινείται και να χορεύει. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να τον ελέγξεις ή να τον αλλάξεις. Εσύ είσαι απλά εδώ.

Ο νους δεν είναι εχθρός σου. Είναι μόνο μια κίνηση της δικής σου ενέργειας. Μην παρασύρεσαι απ' αυτόν. Δεν χρειάζεται να τον ακολουθείς. Είσαι ο χώρος της επίγνωσης μέσα στον οποίο εμφανίζονται όλα αυτά τα φαινόμενα. Όλα έρχονται και φεύγουν. Τίποτα δεν έρχεται για να μείνει.

Μην ταυτίζεσαι με κάποια εικόνα. Μείνε στο υπόβαθρο, πέρα από αυτές. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάσαι τις σκέψεις, τις εικόνες ή κάποιες αισθήσεις στο σώμα. Να είσαι απλά η επίγνωση.


Δεν υπάρχει ανάγκη να παρακολουθείς αυτά τα αντικείμενα που εμφανίζονται στην επίγνωση. Απλά να έχεις επίγνωση. Μόνα τους έρχονται και μόνα τους φεύγουν. Παρατήρησε μόνο ότι τα πράγματα συμβαίνουν μόνα τους. Δεν συμβαίνουν σε σένα. 

Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος τρόπος ή τεχνική για να είσαι χαλαρός. Το να έχεις επίγνωση αρκεί. Δεν χρειάζεται να προσπαθείς να καταφέρεις κάτι. Μόνο να ξέρεις τι είσαι. 

Αλλά μην ταυτίζεσαι με το ρόλο σου και το σώμα σου. Είναι σαν να είσαι ηθοποιός και υποδύεσαι το ρόλο ενός βασιλιά. Το ότι παίζεις ένα ρόλο, δεν σημαίνει ότι θα ξεχάσεις και ποιος είσαι στην πραγματικότητα.

Όταν ξέρεις τι είσαι όλα γίνονται πιο ανάλαφρα. Είσαι ο ωκεανός και στην επιφάνειά σου εμφανίζονται τα κύματα. Ο ωκεανός δεν παλεύει με τα κύματα. Τα κύματα αποτελούν μορφές του. Τα κύματα είναι ο ωκεανός.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Μούτζι
Μετάφραση: Ν. Μπάτρας

Διαβάστε επίσης:

➡️ Ασκητισμός και απομόνωση: πόσο χρησιμεύουν στην πνευματική ανάπτυξη;