Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Η αυτοπαρατήρηση μάς συνδέει με την αληθινή ευφυΐα

Απελευθερώνεσαι από τις σκέψεις και τα συναισθήματα δυστυχίας όταν βλέπεις πως δεν είσαι κτήμα τους, ακόμα και αν νιώθεις έτσι εκείνη τη στιγμή. Απλά κατοικούν προσωρινά εντός σου.

Αν δεις αυτή τη σημαντική διαφορά, αλλάζεις αμέσως τη στάση σου προς οποιοδήποτε στρες που προσπαθεί να σε εκφοβίσει προκειμένου να του παραχωρήσεις την κυριαρχία στη ζωή σου. 

Να θυμάσαι ότι η αληθινή ευφυΐα δεν κυριαρχεί πουθενά έξω από τη δική της φύση. Καθώς γίνεσαι κύριος του εαυτού σου, πράγμα που αποτελεί και τον μοναδικό σκοπό σ' αυτή τη ζωή, γίνεται αδύνατον για σένα ακόμα και να σκεφτείς ή να νιώσεις πως μπορεί να σε κυριαρχεί κάτι ή κάποιος άλλος. Αυτή είναι και η μοναδική αληθινή δύναμη.

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την επίμονη διερεύνηση του εαυτού σου, θα σου αποκαλύψουν τελικά πως ο ψευδής εαυτός δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια σκιά που σου φωνάζει. Η κύρια απασχόλησή της είναι να σου εμφανίζει προβλήματα παντού και πάντα και όχι να εντοπίζει το πραγματικό είδος και τον τόπο των προβλημάτων. Το μόνο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που διαθέτει ο ψευδής εαυτός είναι η μεγάλη γκάμα εντυπωσιακών εφέ.

Η αυτοπαρατήρηση είναι ο τρόπος για να μάθουμε να διατηρούμε την εσωτερική παρατηρητικότητά μας. Κατ' αυτόν τον τρόπο μένουμε αφυπνισμένοι ως προς τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας καθώς αυτά μας διαπερνούν. Μπορούμε να παρατηρήσουμε τον εαυτό μας με αυτόν τον τρόπο, να επιτρέψουμε στη φυσική, υψηλότερη ευφυΐα, στην υψηλότερη φύση μας, να επικρατήσει πάνω σε όλες τις αφύσικες σκέψεις και τα συναισθήματα της ηττοπαθούς χαμηλότερης φύσης μας.

Η αυτοπαρατήρηση αποτελεί έναν τρόπο για να έχουμε πλήρη επίγνωση του εαυτού μας, ενώ παραμένουμε ελεύθεροι από οποιαδήποτε ανησυχία για τον εαυτό μας. Σε αυτή τη μοναδική ψυχολογική στάση παραμένουμε χωρίς κόπο μακριά από όλες τις λανθασμένες ανησυχίες επειδή, αν προκύψει κάποια από αυτές, την αντιμετωπίζουμε σαν κάτι ακόμα που βλέπουμε και όχι κάτι που είμαστε.