Η Ζωή σού δίνει απλόχερα αυτό που χρειάζεσαι

Είναι δελεαστικό, και αναγκαίο πολλές φορές, στις δύσκολες στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου να προτιμάται η αποστασιοποίηση, ο εγκλεισμός και η απόσυρση.

Για ένα χρονικό διάστημα ο άνθρωπος χρειάζεται μιας μορφής "απομόνωση", προκειμένου να διευθετήσει ζητήματα μέσα του, πράγμα κατανοητό, αποδεκτό και επιθυμητό. Ωστόσο, πολλές φορές η διαδικασία αυτή καταπίνει το άτομο και δημιουργεί μια πραγματικότητα που μπορεί να εκφράζεται ως άρνηση της λειτουργικής επανένταξης στη ζωή: "η ζωή είναι σκληρή και δε μου ταιριάζει", "εγώ είμαι αυτός που χρειάζεται χρόνο για να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της ζωής","εγώ είμαι αυτός που είναι διαφορετικός από τους άλλους, άρα ζω τη ζωή μου διαφορετικά".

Είναι όμως και αυτές πεποιθήσεις που δημιουργούνται όταν το άτομο από τη διαδικασία αμφισβήτησης των πολύ δυσλειτουργικών πεποιθήσεων "είμαι ανάξιος", "είμαι άχρηστος", "είμαι προβληματικός" άθελά του δημιουργεί ένα καινούριο σύστημα πεποιθήσεων - που όμως έχουν πάντα σαν βάση τους τις πρωταρχικές.

Η απόσυρση από τη ζωή συμβαίνει όταν αισθάνεσαι τον εαυτό σου ξεχωριστό από αυτή. Όταν είσαι εσύ και όλοι οι άλλοι. Η οικογένεια, οι φίλοι και οι γνωστοί, η δουλειά, οι καθημερινές υποχρεώσεις, ακόμα και το κατοικίδιό σου που χρειάζεται τη φροντίδα σου. 

Εδώ όμως βρίσκεται η παρανόηση η οποία οδηγεί στο καινούριο σύστημα πεποιθήσεων. Δεν είσαι ξεχωριστός από τη ζωή, η Ζωή εκφράζεται και μέσα από εσένα και από την οικογένειά σου, και από τις υποχρεώσεις σου και από "όλους τους άλλους". Το κομμάτι του παζλ που νιώθεις ότι σου λείπει για να ολοκληρώσεις τη διαδρομή σου, στο δίνει πάλι απλόχερα η Ζωή. Όπως μέχρι τώρα η Ζωή σου έχει δώσει ό,τι ακριβώς χρειαζόσουν για να φτάσεις εκεί που είσαι, να πονέσεις, να αμφισβητήσεις, να αναδημιουργήσεις, σου προσφέρει και τη δυνατότητα να απελευθερωθείς και να πας πέρα από όλα αυτά.

Στην υπέρβαση λοιπόν, στην εμπλοκή με τη ζωή, πέρα από τις πεποιθήσεις "δεν είμαι εγώ για αυτά", "δε μου ταιριάζει αυτός ο τρόπος", "εγώ είμαι διαφορετικός". Μπορεί πια να μην έχεις να βρεις άλλες απαντήσεις μέσα σου. Έχεις συνηθίσει να κάνεις αυτό, και είναι ιερό. Η Ζωή όμως τώρα σε καλεί να χρησιμοποιήσεις αυτά που έμαθες και να χορέψεις μαζί της.

Ηρώ Παπαδοπούλου
iropapadopoulou89@gmail.com