Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Πώς να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό άγχος αλλάζοντας τις πεποιθήσεις μας

Το κοινωνικό άγχος έχει τρία στάδια: πρώτα εμφανίζεται ο φόβος πριν το κοινωνικό συμβάν, μετά ο φόβος και η δυσφορία κατά τη διάρκεια του συμβάντος, και τέλος η αυτοκριτική μετά το συμβάν.

Για να αντιμετωπίσουμε το κοινωνικό άγχος, το κλειδί είναι να αλλάξουμε τους στόχους μας. Ο παλιός (ή ο τωρινός) στόχος ήταν να κάνουμε τους άλλους να μας κρίνουν θετικά. Ο νέος στόχος είναι να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και, όπου μπορούμε, να ενθαρρύνουμε τους άλλους να αισθάνονται καλά με τον εαυτό τους.

Η δουλειά που έχουμε να κάνουμε είναι να λάβουμε επίγνωση και να αμφισβητήσουμε τις ακόλουθες έξι πεποιθήσεις, αντικαθιστώντας τες με άλλες πιο υγιείς και λειτουργικές:

Για τον εαυτό μου: Πιστεύω ότι είμαι πιο αδύναμος ή κατώτερος από τους άλλους (ή "οι άλλοι με βαριούνται και δεν τους αρέσω")

Υγιής σκέψη: Ακόμα και αν μερικοί άνθρωποι με βρίσκουν βαρετό, νιώθω καλά με τον εαυτό μου για τις μοναδικές ιδιαιτερότητές μου και χαίρομαι για όσους τις αναγνωρίζουν.

Για τους άλλους: Οι άνθρωποι είναι επικριτικοί και πάντα ψάχνουν για ελαττώματα και αδυναμίες.

Υγιής σκέψη: Όλοι έχουν ελαττώματα - έτσι κι εγώ. Να μην πιστεύω τις σκέψεις που λένε ότι οι άλλοι βλέπουν πάνω μου μόνο ελαττώματα.

Για την απόρριψη: Είναι τρομερό αν οι άνθρωποι με κρίνουν αρνητικά.

Υγιής σκέψη: Ακόμα και οι πιο δημοφιλείς άνθρωποι και ηγέτες δεν αρέσουν σε όλους.

Για την εικόνα μου: Θα πρέπει να φαίνομαι στους άλλους ότι είμαι πάντα 100% σίγουρος για τον εαυτό μου.

Υγιής σκέψη: Θαυμάζω τους άλλους που είναι πιο απλοί και ανθρώπινοι και μπορώ να κάνω και εγώ το ίδιο.

Για το άγχος: Οι άνθρωποι θα με κρίνουν αρνητικά αν δουν ότι είμαι αγχωμένος.

Υγιής σκέψη: Το άγχος είναι το πιο κοινό πρόβλημα ψυχικής υγείας στην κοινωνία μας. Δεν είμαι ο μόνος που υποφέρει από αυτό και είναι εντάξει να εμφανίζεται το άγχος πού και πού. Οι άλλοι μπορεί να μην το παραδέχονται καν ότι υποφέρουν ή μπορεί να καλύπτουν το άγχος τους με ανθυγιεινούς τρόπους. Μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου και το άγχος ταυτόχρονα.

Φαντασία: Εάν οι άνθρωποι σκέφτονται αρνητικά για μένα, θα το πουν και σε άλλους.

Υγιής σκέψη: Ζώντας τη ζωή μου με θετικές αξίες με βοηθάει να νιώθω καλά με τον εαυτό μου και αυτό είναι που μετράει περισσότερο. Να θυμάμαι επίσης ότι υπάρχουν πολιτικοί που επανεκλέγονται, ενώ έχουν ήδη βγει όλα τα άπλυτά τους στη φόρα!

Τζέφρι Μπέρνσταϊν, PhD - ψυχολόγος
www.psychologytoday.com