Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Έκχαρτ Τόλλε: Όταν υποχωρεί η προσωπικότητα αναδύεται η ουσία

Ο πνευματικός δάσκαλος Γκουρτζίεφ έλεγε ότι ο άνθρωπος έχει δύο πτυχές: την προσωπικότητα και την ουσία. Οι περισσότεροι άνθρωποι σ’ αυτό τον κόσμο αναπτύσσουν πολύ την προσωπικότητα, αλλά όχι την ουσία.

Η ουσία είναι αυτό που είσαι πέρα από την προσωπικότητα. Και έλεγε ότι σπάνια, σε κάποιους ανθρώπους, κυριαρχεί η ουσία, ενώ η προσωπικότητα είναι πολύ περιορισμένη. Οι περισσότεροι άνθρωποι στον κόσμο έχουν μια πολύ καλά αναπτυγμένη προσωπικότητα, ειδικά στο δυτικό κόσμο, αν και όλος ο κόσμος έχει σχεδόν δυτικοποιηθεί και βρίσκεις και στην ανατολή ανθρώπους με μεγάλη προσωπικότητα.

Όταν η προσωπικότητα υποχωρεί, όπως συμβαίνει σε εμάς εδώ, τότε κάτι πολύ πιο ζωντανό και ουσιώδες αναδύεται: αυτή είναι η ουσία. Και αυτός είναι ο σκοπός της ζωής μας, η ουσία να αρχίσει να ρέει παντού, ακόμα και στον νου και ο νους να γίνει υπηρέτης της - την ουσία την ονομάζουμε και επίγνωση ή συνειδητή παρουσία.

Τότε η ουσία αρχίζει να σου λέει τι θέλει, αλλά εσύ μπορεί να νομίζεις ότι αυτά τα «θέλω» είναι δικά σου. Δεν είναι όμως το ατομικό εγώ πλέον. Εκφράζεται μέσα από πράγματα που κάνεις, ή λες, ή απλώς όταν «είσαι». 

Έτσι ρέει μια δύναμη μέσα από σένα και αυτή η δύναμη είναι πολύ μεγαλύτερη από οτιδήποτε άλλο βρίσκεις στον κόσμο των μορφών. Τα πάντα στον κόσμο των μορφών εξαρτώνται από αυτή τη δύναμη και γι’ αυτό μπορεί πολύ εύκολα να αλλάξει την εξωτερική πραγματικότητα όποτε το θέλει.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε