Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Αν θέλεις να υπερβείς τον νου, πρέπει να υπερβείς και το άτομο

Λέει κάποιος: "Βοήθησέ με Μούτζι, ο νους μου με ταλαιπωρεί! Δεν θέλω να πιστεύω άλλο τις σκέψεις μου!". Αυτό το άτομο φαίνεται να ποθεί πολύ την απελευθέρωση. Αλλά υπάρχει πραγματικά το "άτομο";

Αν θέλεις να υπερβείς τον νου, πρέπει να υπερβείς και το άτομο. Αυτά τα δύο πάνε μαζί.
Το άτομο και οι σκέψεις.
Το άτομο και η προσπάθεια.
Το άτομο και η ανησυχία ή η δυσαρέσκεια.
Το άτομο και η προσκόλληση.
Το άτομο και η επιθυμία.
Το άτομο και η πρακτική.
Το άτομο και η εξάσκηση.
Όλα αυτά πάνε μαζί.
Και το άτομο όμως, μπορεί να γίνει παρατηρούμενο. Μέχρι τώρα πίστευες ότι το άτομο είναι αυτό που τα παρατηρεί όλα. Αισθανόσουν σαν να είναι το άτομο το σημείο εκκίνησής σου. Ξεκινούσες την πρακτική σου από το "είμαι το άτομο".

Αυτή η πεποίθηση που λέει "είμαι το άτομο", λέει επίσης "είμαι η απόλυτη συνειδητότητα", ενώ συνεχίζει να λειτουργεί ως άτομο. Και είναι αυτό το άτομο που βιώνει μια αίσθηση ενότητας με τον Εαυτό, αλλά που στη συνέχεια επιστρέφει πάλι στο πεδίο του νου και ταλαντεύεται μεταξύ αυτών των δύο καταστάσεων.

"Και πότε θα τελειώσουν όλα αυτά;", ρωτάει. "Πότε θα απαλλαγώ από αυτή τη μαϊμού που κουβαλάω πάνω μου;" Αλλά αυτή η μαϊμού δεν βρίσκεται μόνο πάνω σου. Βρίσκεται και στον νου σου.

Να θυμάσαι, αυτή η ταλάντωση είναι φαινομενική. Εσύ είσαι ο παρατηρητής. Και καθώς διαλύεται αυτή η ομίχλη της παρερμηνείας, μια βαθύτερη Επίγνωση αναδύεται.

Τώρα αρχίζεις να καταλαβαίνεις: "Είμαι εδώ ως ο ακίνητος Παρατηρητής. Δεν είμαι το άτομο". 

Αυτομάτως, καθώς αρχίζεις να νιώθεις τη δύναμη της παρατήρησης, κόβεται ο ομφάλιος λώρος με την ψυχολογική ταυτότητα. Η μαϊμού εξαφανίζεται χωρίς να αφήσει ούτε ένα ίχνος μπανανόφλουδας πίσω της. Παραμένει μόνο η έκταση της αγνής Ειρήνης και του αδιατάρακτου Είναι, του Υπέρτατου Εαυτού.

~ Μούτζι, Ινδία 2015

*Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας
**Ο Μούτζι (Mooji) είναι πνευματικός δάσκαλος. Κατάγεται από τη Τζαμάικα.

Διαβάστε επίσης: