Το απόφθεγμα της ημέρας
"Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από το να πιστέψει κάποιος ότι είναι κάτι που δεν είναι. Οι πεποιθήσεις "είμαι ανεπαρκής, είμαι κακός, είμαι ανάξιος, θα έπρεπε να ήμουν αλλιώς", βρίσκονται στον πυρήνα όλων των ψυχικών συμπτωμάτων και διαταραχών. Το να γνωρίζουμε τι είμαστε δεν είναι φιλοσοφία, αλλά ο μόνος τρόπος για να ζούμε χωρίς να προκαλούμε πόνο και δυστυχία στον εαυτό μας και στους άλλους."
~Νίκος Μπάτρας

Έκχαρτ Τόλλε: Το Εγώ ταλαιπωρεί το σώμα νοητικά και συναισθηματικά

Το Εγώ δεν είναι μόνο ο απαρατήρητος νους, η φωνή μέσα στο κεφάλι που προσποιείται ότι είναι εσύ, αλλά και τα απαρατήρητα συναισθήματα που είναι η αντίδραση του σώματος σ' αυτό που λέει η φωνή μέσα στο κεφάλι.

Η φωνή μέσα στο κεφάλι λέει μια ιστορία που το σώμα την πιστεύει και αντιδρά σ' αυτήν. Αυτές οι αντιδράσεις είναι τα συναισθήματα. Τα συναισθήματα, με τη σειρά τους, ανατροφοδοτούν με ενέργεια τις σκέψεις που δημιούργησαν αρχικά το συναίσθημα. Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος μεταξύ άκριτων σκέψεων και συναισθημάτων, που προκαλεί συναισθηματική σκέψη και το συναισθηματικό πλάσιμο ιστοριών.

Το συναισθηματικό συστατικό του Εγώ διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Σε μερικά Εγώ είναι μεγαλύτερο απ' ό,τι σε άλλα. Σκέψεις που πυροδοτούν συναισθηματικές αντιδράσεις στο σώμα μπορεί μερικές φορές να έρθουν τόσο γρήγορα, ώστε πριν προλάβει να τις διατυπώσει ο νους, το σώμα να έχει ήδη αντιδράσει με ένα συναίσθημα και το συναίσθημα να έχει μετατραπεί σε αντίδραση. Αυτές οι σκέψεις υπάρχουν σε προ-λεκτικό στάδιο και θα μπορούσαν να ονομαστούν άρρητες, ασυνείδητες παραδοχές. Έλκουν την προέλευσή τους από την παρελθούσα εξαρτημένη μάθηση του ατόμου, συνήθως από την πρώιμη παιδική ηλικία. 

Το "Δεν μπορείς να εμπιστεύεσαι τους ανθρώπους" θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα μιας τέτοιας άρρητης παραδοχής σε έναν άνθρωπο του οποίου οι αρχέγονες σχέσεις, δηλαδή με γονείς ή αδέρφια, δεν ήταν υποστηρικτικές και δεν ενέπνεαν εμπιστοσύνη. Να μερικές ακόμα κοινές ασυνείδητες παραδοχές: "Κανείς δεν με σέβεται και δεν με εκτιμάει. Πρέπει να δίνω μάχες για να επιβιώνω. Ποτέ δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα. Η ζωή πάντα σε απογοητεύει. Δεν μου αξίζει η αφθονία. Δεν μου αξίζει η αγάπη". Οι ασυνείδητες παραδοχές δημιουργούν συναισθήματα στο σώμα, που, με τη σειρά τους, παράγουν νοητική δραστηριότητα και/ή άμεσες αντιδράσεις. Μ' αυτόν τον τρόπο δημιουργούν την προσωπική σου πραγματικότητα.

Η φωνή του Εγώ διαταράσσει συνεχώς τη φυσική κατάσταση ευεξίας του σώματος. Σχεδόν κάθε ανθρώπινο σώμα βρίσκεται κάτω από πολλή καταπόνηση και στρες, όχι επειδή απειλείται από κάποιον εξωτερικό παράγοντα, αλλά από τον νου. Το σώμα έχει προσκολλημένο πάνω του ένα Εγώ και δεν μπορεί παρά να αντιδρά σε όλα τα δυσλειτουργικά πρότυπα σκέψης που συνθέτουν το Εγώ. Έτσι, ένα ρεύμα αρνητικού συναισθήματος συνοδεύει το ρεύμα της ατέρμονης και ψυχαναγκαστικής σκέψης.

*Από το βιβλίο "Για μια Νέα Ζωή", Έκχαρτ Τόλλε (εκδ. Λιβάνη)

Διαβάστε επίσης: