Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Η κοινωνία χρειάζεται κανόνες γιατί είμαστε αποκομμένοι από την Πηγή

Στις σημερινές κοινωνίες είναι απαραίτητο να υπάρχουν κάποιοι κανόνες, επειδή οι άνθρωποι είναι αποκομμένοι από την αληθινή Πηγή της αγάπης και της νοημοσύνης μέσα τους. Έχουμε ξεχάσει πώς είναι να ζούμε όντας συνδεδεμένοι μ' αυτή την Πηγή. Γι' αυτό οι κοινωνίες επιβάλλουν έναν κώδικα κανόνων που λένε "πρέπει να κάνεις αυτό", "δεν πρέπει να κάνεις το άλλο".

Αν δεν ήμασταν αποκομμένοι από την αληθινή Πηγή της αγάπης και της νοημοσύνης μέσα μας, οι πράξεις μας θα προέρχονταν αυτόματα και αυθόρμητα από αυτή την Πηγή. Οτιδήποτε θα κάναμε και θα νιώθαμε, όλες οι δραστηριότητές μας και οι σχέσεις μας θα ήταν ευθυγραμμισμένες μ' αυτή την έμφυτη αγάπη και νοημοσύνη.

Όταν κάποιος ρώτησε τον Άγιο Αυγουστίνο αν είναι απαραίτητοι οι κανόνες στην κοινωνία, αυτός απάντησε "να αγαπάς και κάνε ό,τι θέλεις". Αλλά τι εννοούσε λέγοντας "να αγαπάς"; Δεν εννοούσε τα ευχάριστα συναισθήματα για τους άλλους. Εννοούσε ότι πρέπει να κατανοήσουμε την αληθινή μη δυϊκή φύση των εμπειριών. Να νιώσουμε και να κατανοήσουμε ότι δεν υπάρχει πραγματικός διαχωρισμός μεταξύ δύο ατόμων ή μεταξύ ενός ατόμου και ενός αντικειμένου. 

Όταν το βιώσεις αυτό δεν πρόκειται να συμπεριφερθείς με λάθος τρόπο. Οτιδήποτε προέρχεται τότε από το σώμα ή τον νου σου, θα αποτελεί μία έκφραση της αγάπης και της κατανόησης και θα τίθεται στην υπηρεσία του συνόλου.

Μερικές φορές οι άνθρωποι ρωτάνε "αν δεν είναι κανείς υπεύθυνος, αν δεν υπάρχει κανείς που να ξέρει ποιο είναι το σωστό, να ξέρει να επιλέγει, να αποφασίζει και να πράττει ανάλογα, δεν θα οδηγηθούμε σε ανεύθυνες συμπεριφορές;" Στην πραγματικότητα, ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Οι ανεύθυνες συμπεριφορές εμφανίζονται όταν υπάρχει ο ξεχωριστός εαυτός, που είναι δημιούργημα του νου, και ο οποίος επιλέγει και αποφασίζει.

Εν απουσία αυτού του εαυτού, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι δραστηριότητες, οι συμπεριφορές και οι σχέσεις μας, αποτελούν τη φυσική έκφραση της βαθύτερης αγάπης και της νοημοσύνης μέσα μας, και όλα αυτά προσαρμόζονται ανάλογα στις απαιτήσεις τής εκάστοτε κατάστασης.

*Από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Ρούπερτ Σπάιρα