Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Έκχαρτ Τόλλε: Οι περισσότερες γνώσεις δεν σε κάνουν πιο σοφό

Η ανθρωπότητα περνάει μια περίοδο μεγάλων αναταραχών. Συμβαίνουν πράγματα στον κόσμο που δεν βγάζουν κανένα νόημα και το ερώτημα που προκύπτει ξανά και ξανά είναι αν οι πολιτικοί είναι ανόητοι ή κακόβουλοι. Θα ήθελα να είμαι ευγενικός και να πω ότι απλώς είναι ασυνείδητοι.

Οι πολιτικοί και οι άνθρωποι των μέσων ενημέρωσης έχουν πτυχία πανεπιστημίου, επομένως δεν είναι απαραίτητα ανόητοι με την έννοια ότι δεν είναι έξυπνοι. Υπάρχει μια βαθύτερη ανοησία που οφείλεται στην παντελή έλλειψη σοφίας. Η σοφία είναι αυτό που χρειαζόμαστε και η σοφία προκύπτει από την επίγνωση.

Οι περισσότερες γνώσεις δεν σου δίνουν περισσότερη σοφία. Το να μπορείς να σκέφτεσαι με πολύπλοκες έννοιες δεν σε κάνει πιο σοφό. Η σοφία, που είναι η βαθύτερη νοημοσύνη, προκύπτει από την επίγνωση. Μέσα από αυτή την προσέγγιση βλέπεις τη συνολική κατάσταση και αντιλαμβάνεσαι ποιος είναι ο σωστός τρόπος δράσης, αντί να εστιάσεις μόνο σε ένα πράγμα και να δράσεις βεβιασμένα.

Αυτό που χρειάζεται απεγνωσμένα η ανθρωπότητα είναι η σοφία, όχι η αύξηση της συμβατικής νοημοσύνης. Και η νοημοσύνη είναι χρήσιμη, αλλά η νοημοσύνη χωρίς τη σοφία είναι επικίνδυνη. Μπορεί να γίνει καταστροφική και αυτοκαταστροφική. Η ανάπτυξη των οπλικών συστημάτων, τα βιολογικά και τα πυρηνικά όπλα απαιτούν πολύ υψηλή νοημοσύνη για να γίνουν, αλλά όλα αυτά θέτουν την επιβίωσή μας σε κίνδυνο. Το μόνο πράγμα που θα μας σώσει είναι η σοφία που προέρχεται από την επίγνωση.

Επομένως δεν θα έλεγα ότι οι πολιτικοί είναι ανόητοι με την έννοια ότι έχουν χαμηλό δείκτη νοημοσύνης. Και επίσης πολλά γεγονότα καθοδηγούνται από συμφέροντα στο παρασκήνιο των εξελίξεων - αυτό ισχύει χωρίς αμφιβολία. Αλλά δεν πιστεύω αυτό που λένε κάποιοι ότι όλα γίνονται βάσει σχεδίου. Πιστεύω πιο πολύ στη φράση του Χριστού που είχε πει "συγχώρεσέ τους, δεν ξέρουν τι κάνουν".

*Από συνέντευξη του Έκχαρτ Τόλλε στον Ράσελ Μπραντ.
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας