Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Να βλέπετε τα πράγματα όπως είναι, όχι όπως τα φαντάζεστε

Το να θεωρεί κανείς τον κόσμο ως πραγματικό και τον Εαυτό ως απατηλό είναι άγνοια, η αιτία της θλίψης. Το να γνωρίζετε πως ο Εαυτός είναι η μοναδική πραγματικότητα και πως όλα τα άλλα είναι προσωρινά και φευγαλέα, είναι ελευθερία, γαλήνη και χαρά.

Είναι όλα πολύ απλά. Αντί να βλέπετε τα πράγματα όπως τα φαντάζεστε, μάθετε να τα βλέπετε όπως είναι. Όταν μπορέσετε να τα βλέπετε όπως είναι, θα βλέπετε και τον εαυτό σας όπως πραγματικά είστε. Είναι σαν να καθαρίζετε έναν καθρέφτη. Ο ίδιος καθρέφτης που θα σας δείχνει τον κόσμο όπως είναι, θα σας δείχνει και το δικό σας πρόσωπο. Η σκέψη «Εγώ Είμαι» είναι το πανί που καθαρίζει τον καθρέφτη, χρησιμοποιήστε το.

Με την αυτοπραγμάτωση η ευχαρίστηση και ο πόνος έχασαν την εξουσία που είχαν πάνω μου. Ελευθερώθηκα από την επιθυμία και το φόβο. Είδα τον εαυτό μου πλήρη, χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε πράγματος. Είδα πως μέσα στον ωκεανό της καθαρής επίγνωσης, πάνω στην επιφάνεια της οικουμενικής συνείδησης, τα αναρίθμητα κύματα του φαινομενικού κόσμου υψώνονταν και υποχωρούσαν χωρίς αρχή και τέλος. 

Ως συνείδηση, είναι όλα ο εαυτός μου. Ως συμβάντα είναι όλα δικά μου. Υπάρχει μια μυστηριώδης δύναμη που τα φροντίζει. Αυτή η δύναμη είναι η επίγνωση, ο Εαυτός, η Ζωή, ο Θεός, ή οποιοδήποτε άλλο όνομα θέλετε να του δώσετε. 

Είναι το θεμέλιο, το έσχατο στερέωμα όλων όσων υπάρχουν, όπως ακριβώς ο χρυσός αποτελεί τη βάση όλων των χρυσών κοσμημάτων. Και είναι τόσο στενά και βαθιά δικός μας. Αφαιρέστε το όνομα και την μορφή από τα κοσμήματα και τότε ο χρυσός θα γίνει φανερός. 

Ελευθερωθείτε από το όνομα και τη μορφή και από τις επιθυμίες και τους φόβους που δημιουργούν, και τι θα μείνει; Ναι, το κενό απομένει. Αλλά αυτό το κενό είναι γεμάτο ως το χείλος. Είναι το αιώνιο δυναμικό, όπως η συνείδηση είναι το αιώνιο ενεργητικό. Παρελθόν, παρόν και μέλλον, όλα είναι εκεί. Και απείρως πιο πολλά.