Το απόφθεγμα της ημέρας
"Τι είσαι τώρα, αυτή τη στιγμή, χωρίς τις αναμνήσεις σου από το παρελθόν, τις σκέψεις σου για το μέλλον και την αυτοεικόνα που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου; Τι γνωρίζεις για την ύπαρξή σου βιωματικά;"
~Νίκος Μπάτρας

Η αγάπη με προϋποθέσεις είναι συναισθηματικός εκβιασμός

Προκειμένου να κατανοήσουμε τι είναι αγάπη, πρέπει να κατανοήσουμε τι δεν είναι αγάπη. Η αγάπη λοιπόν δεν είναι μίσος, βία, φιλοδοξία ή ανταγωνισμός.

Δεν είναι πάθος. Το πάθος εστιάζει μόνο στα εξωτερικά χαρακτηριστικά και είναι απλώς μια μορφή κατάκτησης που ικανοποιεί μια προσωπική ανάγκη, η οποία ακολουθείται πάντα από απογοήτευση.

Για παράδειγμα, μια γυναίκα παντρεύεται κάποιον επειδή είναι όμορφος, και έπειτα λέει ότι το μόνο που σκέφτεται εκείνος είναι η εξωτερική του εμφάνιση. Τον παντρεύεται επειδή είναι έξυπνος, και έπειτα αισθάνεται χαζή και τον κατηγορεί ότι είναι ξερόλας. Τον παντρεύεται επειδή είναι συνεπής και συνετός, και μετά τον βρίσκει βαρετό και ανιαρό. Τον παντρεύεται για τα λεφτά του και έπειτα είναι δυστυχισμένη, επειδή το μόνο που σκέφτεται είναι η δουλειά του. Τον παντρεύεται επειδή είναι σeξι, και μετά διαμαρτύρεται όταν ελκύει τις άλλες γυναίκες. Αυτά δεν αποτελούν παραδείγματα αγάπης, αλλά απλού πάθους. Τα ίδια παραδείγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και στην περίπτωση των αντρών.

Αγάπη δεν είναι το σeξ. Υπάρχει σeξ χωρίς αγάπη και αγάπη χωρίς σeξ. Όταν όμως το σeξ και η αγάπη συνδυάζονται, το αποτέλεσμα είναι μια όμορφη, πνευματική εμπειρία που όμοιά της δεν υπάρχει.

Τότε τι είναι αγάπη; Η αγάπη είναι η ελκτική, συνδετική, εξισορροπητική Δύναμη του Σύμπαντος.

Αγάπη είναι η επιθυμία στήριξης ενός ατόμου ώστε να μπορέσει να αξιοποιήσει στο έπακρο όλες του τις δυνατότητες. Είναι να βοηθάμε τον άλλον να εξελιχθεί συναισθηματικά, νοητικά και πνευματικά. Πάνω απ' όλα, είναι να παραχωρούμε στον άλλον την απόλυτη ελευθερία να είναι ο εαυτός του και να τον αποδεχόμαστε δίχως να προσπαθούμε να τον αλλάξουμε.

Το πρόβλημα με πολλές σχέσεις είναι ότι η αγάπη είναι μονόπλευρη. Προκειμένου μια σχέση να είναι ισορροπημένη, πρέπει να "δίνετε", αλλά επίσης να περιμένετε ότι θα "πάρετε". Πρέπει να ικανοποιούνται και οι δικές σας ανάγκες και εκείνες του συντρόφου σας. Η τάση να συνεχίζετε να δίνετε δίχως να περιμένετε αντάλλαγμα ή να συνεχίζετε να παίρνετε δίχως να προσφέρετε κάποιο αντάλλαγμα, δεν προάγει την αληθινή αγάπη.

Αγάπη σημαίνει αγάπη. Δεν υπονοεί προϋποθέσεις όπως "Θα σε αγαπάω αν...", "Θα σε αγαπάω αρκεί να μην..." ή "Θα σε αγαπήσω όταν...". Η αγάπη που συνοδεύεται από προϋποθέσεις δεν είναι τίποτα παραπάνω από συναισθηματικός εκβιασμός.