Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Μαρία, 17 - Η αλλαγή, αναπνοές, θετικές σκέψεις (μέρος Γ’)

Μαρία: Φοβάμαι ότι θα με απομονώσουν, ότι θα με κακολογούν, αλλά ειλικρινά, τώρα που τα γράφω δεν μου φαίνονται τόσο σοβαρά. Μου φαίνονται ανόητοι οι λόγοι. Θέλω πολύ να αλλάξω. Αλλά μου φαίνεται βουνό.

aytepignosi.com: Πριν εμφανιστεί ο φόβος υπάρχουν κάποιες σκέψεις που περνάνε αστραπιαία απ' το μυαλό σου και που λένε ότι πρέπει να συμπεριφερθείς με κάποιον τρόπο γιατί αν δεν το κάνεις κινδυνεύεις. Παρατήρησε αυτές τις σκέψεις και αναγνώρισέ τες ως σκέψεις. Αλλά η αλλαγή θα γίνει σιγά σιγά, γιατί θα πρέπει μέσα από τις εμπειρίες σου να αρχίσεις να νιώθεις ξανά ασφάλεια με το να μην επαναλαμβάνεις τις παλιές συνήθειες. Αυτό είναι το πιο δύσκολο. Αλλά κάντο σιγά σιγά. Ξεκίνα από τα εύκολα, από μικρές περιπτώσεις όπου συνήθως έκανες κάτι επειδή φοβόσουν μη σε εγκαταλείψουν ή σε απομονώσουν. Προσπάθησε αυτή τη φορά να μην υποκύψεις στο φόβο. Κράτα μια λίγο διαφορετική στάση. Μην επαναλάβεις αμέσως, αυτόματα, την ίδια στάση του παρελθόντος. Αυτή τη φορά κάνε κάτι λίγο διαφορετικά. Και θα δεις στην πράξη ότι ο φόβος σου για απομόνωση ή εγκατάλειψη δεν είναι σοβαρός φόβος. Δεν ανταποκρίνεται δηλαδή σε πραγματικούς κινδύνους. Είναι μια ερμηνεία του νου.

Μαρία: Γιατί είναι τόσο εύκολο να χάσεις τον εαυτό σου, αλλά τόσο δύσκολο να τον κερδίσεις ξανά?

aytepignosi.com: Βασικά, δεν είναι και τόσο εύκολο να χάσεις τον εαυτό σου. Αυτές οι σκέψεις και τα συναισθήματα δεν δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Έχουν επαναληφθεί αμέτρητες φορές στο παρελθόν, επί χρόνια. Και μάλιστα όλα γίνονται στην ηλικία που διαμορφώνεται ο πυρήνας της ψυχοσύνθεσης, τότε που είμαστε στο έλεος του οικογενειακού περιβάλλοντος, χωρίς καμία άμυνα και χωρίς καμία προστασία από πουθενά. Αλλά η όλη διαδικασία απαιτεί χρόνια. Μη νομίζεις ότι εσύ μόνο τα τελευταία χρόνια νιώθεις άσχημα. Και οι γονείς σου δεν έγιναν ξαφνικά έτσι όπως είναι τώρα. Ήταν έτσι και παλιότερα. Άρα υπάρχουν πράγματα που σου τα πέρασαν ασυνείδητα από τότε που ήσουν μωρό. Και αυτά έχουν ήδη εγκατασταθεί στον πυρήνα σου και σου έχουν γίνει συνήθεια. Γι' αυτό είναι και τόσο δύσκολο να αλλάξεις. Ο οργανισμός έχει συνηθίσει να δημιουργεί συγκεκριμένες σκέψεις για πολλές καταστάσεις και για τον εαυτό σου, και για να το αλλάξεις αυτό θέλει προσπάθεια καθημερινά και από λίγο. Αλλά αν έχεις το κίνητρο και έχεις και μια καθοδήγηση, τότε δεν θα έχεις μεγάλες δυσκολίες.

Το δύσκολο είναι να συμφιλιωθείς με πολλά ασυνείδητα μοτίβα σκέψεων που θα συνεχίσουν να συμβαίνουν μέσα σου, ακόμα και μετά από μήνες. Πρέπει να αποδεχτείς ουσιαστικά το παρελθόν σου. Και όταν μάθεις να το αποδέχεσαι θα σταματήσεις να του αντιστέκεσαι και τότε είναι που αρχίζεις να αλλάζεις στον πυρήνα σου. Γιατί το ασυνείδητο μέσα σου χρειάζεται την πίστη σου για να συνεχίσει να υπάρχει. Αν δεν πιστεύεις πια τις σκέψεις του, θα αρχίσει να εξασθενεί.

Μαρία: Μπορούν κάποιες ασκήσεις αναπνοής να με βοηθήσουν, εκτός από το να χαλαρώνω, να μη σκέφτομαι αρνητικά;

aytepignosi.com: Όταν εστιάζεις την προσοχή σου στις αναπνοές, σημαίνει ότι φεύγει από τις σκέψεις. Όταν παρατηρείς την αναπνοή σε κάθε εισπνοή και εκπνοή, αν είσαι συγκεντρωμένη στην αναπνοή είναι αδύνατο να σκέφτεσαι ταυτόχρονα. Η προσοχή μας μπορεί να βρίσκεται μόνο σε ένα σημείο κάθε φορά. Απλά οι σκέψεις έχουν μια μεγάλη μαγνητική δύναμη για την προσοχή σου και θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την απορροφήσουν. Γι' αυτό θέλει εξάσκηση, για να δυναμώσεις τη συγκέντρωσή σου. Ακόμα και όταν είσαι ήρεμη, ανέπνεε κανονικά και παρατήρησε την αναπνοή σου. Αν σε μία εισπνοή και εκπνοή η προσοχή σου είναι αποκλειστικά εκεί, μπορείς να παρατηρήσεις ότι γι' αυτή την περίοδο δεν σκεφτόσουν τίποτα και μόνο παρατηρούσες την αναπνοή. Μειώνεις και τη δημιουργία των σκέψεων δηλαδή.

Μαρία: Αν το κάνω συχνά αυτό θα αρχίσω να σκέφτομαι πιο θετικά; Πάντως καθημερινά μπορώ να πω ότι νιώθω καλύτερα.

aytepignosi.com: Οι θετικές σκέψεις θα έρθουν από μόνες τους αν αρχίσεις να παρατηρείς τις αρνητικές σκέψεις ή αν κάνεις διαλείμματα από τις σκέψεις σου τακτικά στη διάρκεια της ημέρας εστιάζοντας την προσοχή σου στην αναπνοή. Επίσης, η κατανόηση (όσα έχουμε πει μέχρι τώρα) θα σε βοηθήσει να μην ερμηνεύεις πλέον τις καταστάσεις εις βάρος σου, κάτι που κι αυτό θα μειώσει τις αρνητικές σκέψεις. Και σιγά σιγά ο οργανισμός σου θα προσαρμοστεί σε μια πιο χαλαρή καθημερινότητα.

Μαρία: Αχ μακάρι. Ήδη άρχισα να νιώθω πιο κοντά στην πραγματικότητα, αν και πάλι έχω αρνητικές σκέψεις, αλλά τις νιώθω κάπως πιο μακριά τώρα.

aytepignosi.com: Αυτές οι αλλαγές θέλουν χρόνο. Και να περιμένεις να υπάρξουν σκαμπανεβάσματα. Είναι φυσιολογικά. Μην τα ερμηνεύσεις με τον λάθος τρόπο και νομίσεις ότι κάτι κάνεις λάθος ή ότι "επέστρεψες στα παλιά". Οι αρνητικές σκέψεις θα έρχονται για αρκετό καιρό γιατί έχουν πάρει φόρα από το παρελθόν όταν τις πίστευες. Και μάλιστα είχαν και έναν πολύ δυνατό σύμμαχο, τα συναισθήματα, που σε έκαναν ακόμα πιο πολύ να πιστέψεις ότι οι σκέψεις λένε την αλήθεια. Αλλά όπως λες κι εσύ θα τις νιώθεις πιο μακριά, δηλαδή δεν θα έχουν τη δύναμη να σε απορροφήσουν εντελώς όπως έκαναν παλιότερα. Μέχρι που θα έρθει η στιγμή που θα σου είναι αδιάφορες. Θα τις παρατηρείς και δεν θα σε επηρεάζουν καθόλου. Και από τότε μπορεί να μην ξαναεμφανιστούν πια. Αλλά είπαμε, θέλει χρόνο η όλη πορεία. Πάντως, έχεις τα πρώτα σημάδια ότι αρχίζεις να αλλάζεις και αυτό είναι πολύ θετικό.

Μαρία: Ό,τι μπορώ θα κάνω, ελπίζω να τα καταφέρω. Ακόμη και αν πιο παλιά δεν ήμουν τόσο άσχημα, ποτέ δεν ήμουν και χαρούμενη. Όμως πιστεύω ότι αν τα καταφέρω αυτή τη φορά θα γίνω, και το θέλω πολύ.