Το απόφθεγμα της ημέρας
"Τι είσαι τώρα, αυτή τη στιγμή, χωρίς τις αναμνήσεις σου από το παρελθόν, τις σκέψεις σου για το μέλλον και την αυτοεικόνα που έχεις φτιάξει στο μυαλό σου; Τι γνωρίζεις για την ύπαρξή σου βιωματικά;"
~Νίκος Μπάτρας

Αποφθέγματα για το Εγώ

"Το Εγώ είναι ο ψεύτικος εαυτός που αναδύεται μέσα από τον φόβο και την άμυνα."
-- John O'Donohue (συγγραφέας-ποιητής)

"Το πρόβλημα είναι ότι το Εγώ κρύβεται εκεί που δεν θα το περίμενε κανείς: μέσα στον ίδιο του τον εαυτό."
-- Dr. Peter Fonagy (ψυχολόγος)

"Το Εγώ είναι ο μεγαλύτερος κατεργάρης που θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε, γιατί δεν μπορούμε να τον δούμε."
-- Dr. Yoav Dattilo (ψυχοθεραπευτής)

"Αν θέλουμε να αναπτύξουμε πιο πολύ την αγάπη μέσα μας, πρέπει να ξεκλειδώσουμε τις φυλακές του Εγώ μας. Και αυτό εμπεριέχει πόνο και θέλει συνεχή προσπάθεια."
-- Jean Vanier (φιλόσοφος)

"Το Εγώ σού παρουσιάζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά του ως δικά σου και νομίζεις ότι είναι όντως δικά σου. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν ότι υπάρχει το Εγώ και έτσι δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από τον εαυτό τους."
-- Leonard Jacobson (συγγραφέας)

"Η ανάγκη των ανθρώπων να προστατέψουν το Εγώ τους δεν γνωρίζει όρια: θα πουν ψέματα, θα κλέψουν, θα σκοτώσουν, θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν τα όρια του Εγώ."
-- Andrew Samuels (ψυχολόγος)

"Είναι δύσκολο για τον νου να αποδεχτεί ότι υπάρχει κάτι πέρα από την αίσθηση του εαυτού του, που είναι πολύ πιο πολύτιμο από τον ίδιο."
-- Dr. David Hawkies (ψυχίατρος)

"Στις θρησκείες το Εγώ παρουσιάζεται με τη μορφή του διαβόλου. Και το Εγώ είναι τόσο πονηρό που δημιούργησε τον διάβολο για να μπορεί να κατηγορεί πάντα κάποιον άλλον. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει εξωτερικός εχθρός και αφήστε τη φωνή μέσα στο κεφάλι σας να σας λέει το αντίθετο. Αυτό που αντιλαμβανόμαστε ως εξωτερικό εχθρό είναι η προβολή του Εγώ, που είναι ο αληθινός εχθρός."
-- Deepak Chopra (συγγραφέας-πνευματικός δάσκαλος)

"Ο μεγαλύτερος εχθρός σου είναι η άγνοιά σου, το Εγώ σου."
-- Obadiah S. Harris (φιλόσοφος)

"Το Εγώ είναι ένας μύθος που δημιουργεί ο νους μέσα από επαναλαμβανόμενα μοτίβα σκέψης, τα οποία βασίζονται στον διαχωρισμό."
-- Adyashanti (πνευματικός δάσκαλος)

"Αν δεν γνωρίζεις τον βασικό τρόπο λειτουργίας του Εγώ δεν μπορείς να το αναγνωρίσεις και θα σε ξεγελάει συνεχώς προσπαθώντας να σε κάνει να ταυτιστείς μαζί του. Ένα μεγάλο κομμάτι της αφύπνισής σου έχει να κάνει με την αναγνώριση της ασυνείδητης πλευράς σου, δηλαδή του Εγώ, καθώς αυτό σκέφτεται, μιλάει και ενεργεί. Το τέλος του Εγώ είναι το να ζεις στο Τώρα."
-- Eckhart Tolle (συγγραφέας-πνευματικός δάσκαλος)