Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ο πόνος είναι αγγελιοφόρος. Το μήνυμα που φέρνει είναι το μήνυμα της αφύπνισης."
~Steven Harrison

Αν προσπαθείτε να αρέσετε στους άλλους θα απογοητευτείτε

Μήπως καταβάλετε όλες σας τις δυνάμεις για να «αρέσετε» και να ευχαριστείτε τους άλλους; Έχετε χρησιμοποιήσει εκφράσεις όπως «θέλω οι άλλοι να είναι καλά», «κάνω τα πάντα για να είναι οι δικοί μου ευτυχισμένοι»;

Όλα αυτά είναι καταστάσεις οι οποίες ποτέ δεν θα σας δώσουν αυτό που πραγματικά θέλετε.

Έχει αποδειχθεί ότι η αυτοβεβαίωσή σας δεν χρειάζεται όλα αυτά για να αισθανθείτε καλά. Για πολλούς από εμάς έχει σημασία να κάνουμε καλή εντύπωση στους άλλους, να μας συμπαθούν, να μας επικροτούν, και προκειμένου να το καταφέρουμε βάζουμε πάνω από όλα τους άλλους.

Θυμηθείτε όμως, ότι δεν μπορείτε να είστε εκεί για όλους. Δεν μπορείτε να τους κάνετε όλους ευτυχισμένους.

Οι λόγοι είναι πολύ απλοί:

- Όλοι έχουμε διαφορετικές προσωπικότητες. Δεν μπορούμε να συμφωνούμε σε όλα.

- Έχουμε μεγαλώσει και γαλουχηθεί διαφορετικά. Ότι πρεσβεύει ο ένας, δεν σημαίνει ότι μπορεί να το αποδεχτεί και ο άλλος.

- Δεν είναι απαραίτητο να προσφέρεις κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη προσφέρεις στους άλλους. Κάποιοι είναι και ολιγαρκείς.

- Όλοι οι άνθρωποι δεν σε ξέρουν όσο πρέπει, ούτε εσύ αυτούς.

- Η ζωή δεν είναι αγώνας δρόμου, δεν έχεις να αποδείξεις τίποτα σε κανέναν.

Δεν μπορείτε να είστε φίλη, μέντορας, σύντροφος, συνεργάτης, επαγγελματίας, αδελφή, κόρη, ξαδέρφη για όλους.

Δεν μπορείτε να αρέσετε σε όλους. Ούτε εσάς σας αρέσουν όλοι.

Σταματήστε λοιπόν να ανησυχείτε τόσο πολύ. Η προσπάθειά μας να «αρέσουμε» ή να «ευχαριστήσουμε» τους άλλους, μπορεί να προκαλέσει σημαντικές συναισθηματικές διακυμάνσεις, οι οποίες:

- Θα σε εξαντλήσουν. Κάποια στιγμή θα αντιληφθείς ότι έχεις κουραστεί τόσο πολύ, χωρίς φυσικά να έχεις επιφέρει το «επιθυμητό» αποτέλεσμα.

- Θα σε εκνευρίσουν. Γιατί απλά, στην προσπάθειά σου να «ικανοποιήσεις» τους ανθρώπους, τα αρνητικά ή αδιάφορα μηνύματα θα σε φτάσουν στα όριά σου – κάτι σαν «Έκανα τόσα για σένα, και δεν εκτίμησες τίποτα».

- Θα σε καταθλίψουν. Να τι συμβαίνει, όταν δεν πετυχαίνεις το στόχο σου. Απογοητεύεσαι, στεναχωριέσαι, χάνεις την εμπιστοσύνη σου προς τους άλλους χωρίς λόγο.

- Θα σε απογοητεύσουν, απλά γιατί κάποιοι θα σε απορρίψουν.

- Και φυσικά θα σε αγχώσουν.

Ας κάνουμε λοιπόν ό,τι μπορούμε καλύτερο για να συνεχίσουμε να προχωρούμε μπροστά με λιγότερες διπλές σκέψεις και προβληματισμούς.

Πάρτε την κατάσταση στα χέρια σας και μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να πει «ναι» απλά για να ευχαριστήσει τους υπόλοιπους.