Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Χαλίλ Γκιμπράν: Πώς έγινα τρελός

Με ρωτάς πώς έγινα τρελός. Συνέβη κάπως έτσι.

Μια μέρα, πολύ πριν γεννηθούν οι πολλοί θεοί, ξύπνησα από ύπνο βαθύ κι ανακάλυψα πως όλες οι μάσκες μου είχαν κλαπεί - οι επτά μάσκες που 'φτιαξα και φορούσα σ' επτά ζωές.

Δίχως τις μάσκες, έτρεξα στους δρόμους όπου συνωστίζονταν τα πλήθη, φωνάζοντας: "Κλέφτες, κλέφτες, καταραμένοι κλέφτες!"

Άντρες και γυναίκες γελούσαν μαζί μου, ενώ κάποιοι έτρεξαν να κρυφτούν φοβισμένοι σπίτι τους.

Σαν έφτασα στην αγορά, ένας νέος που στεκόταν στην οροφή ενός σπιτιού, φώναξε: "Είναι τρελός!"

Κοίταξα ψηλά για να τον δω κι ο ήλιος φίλησε για πρώτη φορά το γυμνό μου πρόσωπο και πυρπολήθηκε η ψυχή μου με αγάπη για τον ήλιο. 

Τις μάσκες μου δεν τις ήθελα πια. Λες και βρισκόμουν σ' έκσταση, φώναξα: "Ευλογημένοι, ευλογημένοι οι κλέφτες που έκλεψαν τις μάσκες μου!"

Έτσι γίνηκα τρελός.

Βρήκα ασφάλεια και λευτεριά στην τρέλα μου, στην ελευθερία της μοναξιάς και στην ασφάλεια από το να με καταλαβαίνουν. Εκείνοι που μας καταλαβαίνουν σκλαβώνουν κάτι μέσα μας.

Ας μην είμαι όμως πολύ περήφανος για την ασφάλειά μου. Ακόμα κι ένας κλέφτης σε μια φυλακή είναι ασφαλής από κάποιον άλλον κλέφτη.

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας