Ο εσωτερικός οπτιμισμός

Οπτιμισμός είναι η εσωτερική πίστη ότι "όλα πάνε καλά". Όταν ο οπτιμισμός είναι αληθινός αναβλύζει από το είναι μας και δεν εξαρτάται από τις επικρατούσες εξωτερικές συνθήκες.

Τότε γίνεται η προσωποποίηση της αισιοδοξίας, χωρίς όρους. Την αισιοδοξία κανένα χρηματικό ποσό, κανένας σύντροφος, καμιά επιτυχία, δεν έχουν τη δύναμη να σου την προσφέρουν, απλόχερα και με διάρκεια. Είναι εσωτερική υπόθεση.

Όταν νιώθουμε οπτιμιστές εξαιτίας των εξωτερικών συνθηκών ή γεγονότων, τότε η αισιοδοξία μας, ότι "πάνε όλα καλά" είναι εξαρτημένη και στηρίζεται στους άλλους. Εάν τώρα οι άλλοι αποσύρουν την εμπιστοσύνη τους, εάν κάτι στραβώσει στη ζωή, εάν έλθει μια ανατροπή της τύχης, όπως αυτή την εποχή με την οικονομική κρίση, τότε τι γίνεται; Πάει περίπατο ο οπτιμισμός μας;

Οπτιμισμός που στηρίζεται στους άλλους, αργά ή γρήγορα χάνεται. Αυτό συμβαίνει όταν εξαρτάται και ενεργοποιείται από εξωτερικές συνθήκες οι οποίες μεταβάλλονται και αλλάζουν χαρακτήρα, ποσότητα και ποιότητα.

Ο εσωτερικός, πηγαίος οπτιμισμός, είναι μια επιλογή που δεν χαρίζεται σε κανένα, τον επιλέγουμε εμείς συνειδητά μέσα από την αληθινή μας φύση, χωρίς όρους, γιατί δεν εξαρτάται από κανέναν και από τίποτα. Αυτό το καταλαβαίνουμε όταν το χάσουμε και πλημμυρίσουμε αβάσταχτο πόνο.

Ο πόνος στη ζωή ξεκινάει από τον ενθουσιασμό, την ικανοποίηση και την αισιοδοξία που νιώθουμε από τους άλλους, όταν είμαστε απόλυτα ταυτισμένοι με αυτούς. Έρχεται όμως κάποτε η στιγμή, που κάθε τι με το οποίο έχουμε προσκολληθεί, εξαφανίζεται.

*Από το βιβλίο "Αισιοδοξία: ευχαριστώ, θα πάρω!", Γιώργος Δημόπουλος, εκδ. ΑΩ
**Ο Γιώργος Δημόπουλος σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ειδικεύτηκε στη νευρολογία-ψυχιατρική και στη γνωσιακή ψυχοθεραπεία.