Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα, όσο πιο πολύ το ψάχνουμε, το αναλύουμε και το συζητάμε, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται."
~Κρισναμούρτι

Πώς να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα οδηγώντας συνειδητά

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, η σημαντικότερη αιτία για τα τροχαία ατυχήματα και δυστυχήματα στην Ελλάδα (αλλά και παγκοσμίως), είναι η απρόσεκτη οδήγηση - η δεύτερη αιτία είναι η υπερβολική ταχύτητα και η τρίτη η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

Απρόσεκτη οδήγηση σημαίνει ασυνείδητη οδήγηση, δηλαδή να οδηγεί κανείς ενώ η προσοχή του είναι εστιασμένη αλλού: να είναι απορροφημένη από τον νου (να ανατρέχει σε αναμνήσεις του παρελθόντος, σε σενάρια για το μέλλον, σε ερμηνείες παρελθοντικών καταστάσεων, σε παλιούς διαλόγους και συζητήσεις) ή να απασχολείται με κάτι άλλο (με το κινητό, τη μουσική, να μιλάει σε άλλους, κ.τ.λ).

Όταν η προσοχή αποσπάται από τον νου ή κάποιο άλλο ερέθισμα, είναι θέμα χρόνου να εμφανιστούν οι συνθήκες όπου ο νους θα δώσει λανθασμένη εντολή στο σώμα και θα αντιδράσει με τρόπο που να προκληθεί ατύχημα ή δυστύχημα. 

Οδηγώ συνειδητά σημαίνει έχω επίγνωση των λειτουργιών του σώματος και του νου που αφορούν την οδήγησηΜερικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω:

- έχω επίγνωση ότι υπάρχει φανάρι ή σήμανση (όραση),
- έχω επίγνωση της κατάστασης της μηχανής του αυτοκινήτου από τον ήχο που κάνει ή τις ενδείξεις στο κοντέρ (ακοή και όραση), 
- έχω επίγνωση της απόστασης από το προπορευόμενο όχημα (όραση), 
- έχω επίγνωση της στάσης του σώματος και των χεριών στο τιμόνι (αισθήσεις στο σώμα),
- έχω επίγνωση των οχημάτων γύρω από το αυτοκίνητο κάνοντας τακτική χρήση των καθρεφτών (όραση), κ.ά.

Όταν κάποιος οδηγεί συνειδητά, οι πιθανότητες να προκαλέσει ατύχημα ή δυστύχημα, ή ακόμα και να βρεθεί στη θέση του θύματος, μειώνονται πολύ. Όταν είσαι σε επαφή με το σώμα σου, τον νου σου, το αυτοκίνητο και το περιβάλλον, ο νους μπορεί να δίνει τις σωστές εντολές ανά πάσα στιγμή, ώστε να αποφευχθεί και να προβλεφθεί μια επικίνδυνη κατάσταση. 

Ακόμα και πίσω από την υπερβολική ταχύτητα, τους επικίνδυνους ελιγμούς και την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, βρίσκεται η ασυνείδητη στάση και το Εγώ. "Εγώ είμαι πιο γρήγορος και καλύτερος οδηγός", "εγώ δεν έχω πρόβλημα με το αλκοόλ, μάλιστα οδηγώ καλύτερα όταν είμαι λίγο μεθυσμένος" (κάποιοι το λένε και αυτό), "ποιος είσαι εσύ που θα με προσπεράσεις; εγώ αξίζω πιο πολύ από σένα", κ.ά.

Το Εγώ, που πολλές φορές πάει χέρι-χέρι με την επιδειξιομανία και τη μεγαλομανία (διαταραχές είναι και οι δύο), ευθύνεται για πολύ περισσότερα ατυχήματα και δυστυχήματα απ' ό,τι νομίζουμε. Και φυσικά, Εγώ σημαίνει ανασφάλεια. Μόνο όταν επικρατεί μια αυτοεικόνα που προέρχεται από τη σύγκριση και το τι μπορεί να σκέφτονται οι άλλοι για μας, τότε εμφανίζεται η ανάγκη να διογκωθεί το Εγώ μέσα από κάθε ευκαιρία που θα του δοθεί, ακόμα και αν αυτό σημαίνει να θέσει κανείς σε κίνδυνο τη ζωή του, τη ζωή των επιβατών ή των άλλων οδηγών και πεζών. 

Η οδήγηση από μόνη της είναι μια αρκετά πολύπλοκη λειτουργία που απαιτεί καλή εκπαίδευση, εξάσκηση, εμπειρία και συντονισμό σώματος και νου σε υψηλό επίπεδο εγρήγορσης. Φαινόμενα όπως: γονείς που οδηγούν και παίρνουν τα παιδιά τους αγκαλιά ή τα βάζουν στη θέση του συνοδηγού (με ή χωρίς ζώνη), η μη χρήση του κράνους για τους μοτοσικλετιστές, η αλλαγή λωρίδας χωρίς τη χρήση του φλας, η επιδεικτική οδήγηση και άλλα πολλά, αποτελούν όλα φαινόμενα ασυνειδησίας και εγωικής συμπεριφοράς.

Αν εντάξουμε στην οδήγηση την επίγνωση και την αυτογνωσία, θα είμαστε όλοι πιο ασφαλείς στους δρόμους. Ή καλύτερα ακόμα: αν εντάξουμε την επίγνωση και την αυτογνωσία στη ζωή μας, η οδήγηση (όπως και οι άλλες λειτουργίες του σώματος και του νου) αυτομάτως θα γίνεται πιο συνειδητά, με μεγαλύτερη ασφάλεια και αποτελεσματικότητα.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com