Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

3 τρόποι για να γνωρίσουμε το πεδίο της καθαρής συνείδησης

Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πλήρως την εγγενή δημιουργικότητα της καθαρής συνείδησης, τότε θα πρέπει να αποκτήσετε πρόσβαση σ' αυτή.

Ένας τρόπος είναι η καθημερινή εξάσκηση στη σιωπή, το διαλογισμό και την απουσία κριτικής. Αν περνάτε κάποιο χρόνο κοντά στη φύση, αυτό θα σας επιτρέψει επίσης την πρόσβαση στις εγγενείς ποιότητες αυτού του πεδίου: την αστείρευτη δημιουργικότητα, την ελευθερία και την ήρεμη χαρά.

Εξάσκηση στη σιωπή

Η εξάσκηση στη σιωπή απαιτεί να βρίσκετε κάθε μέρα λίγο χρόνο, απλά και μόνο για να Υπάρχετε! Για να έχετε την εμπειρία της σιωπής, θα πρέπει να απέχετε για κάποιο διάστημα από τη δραστηριότητα του λόγου, όπως επίσης και από δραστηριότητες όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης, το άκουσμα του ραδιοφώνου ή το διάβασμα ενός βιβλίου.

Αν ποτέ δεν δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να νιώσει τη σιωπή, ο εσωτερικός σας διάλογος θ' αποτελεί πάντα σοβαρό παράγοντα σύγχυσης και πλάνης.

Προσπαθείτε να βρείτε λίγη ώρα για να αισθανθείτε τη σιωπή, ή πάλι αποφασίστε να μη μιλάτε για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα κάθε μέρα. Τι συμβαίνει όταν βιώσετε την εμπειρία της σιωπής; Στην αρχή ο εσωτερικός σας διάλογος δυναμώνει ακόμη περισσότερο. Νιώθετε μια έντονη ανάγκη να πείτε πράγματα. 

Έχω γνωρίσει ανθρώπους οι οποίοι κυριολεκτικά τρελάθηκαν την πρώτη μέρα που αποφάσισαν να τηρήσουν μια παρατεταμένη περίοδο σιωπής. Ξαφνικά νιώθουν να τους πνίγει μια αίσθηση αγωνίας και βιασύνης. Όσο όμως ζουν την εμπειρία, ο εσωτερικός τους διάλογος αρχίζει να καταλαγιάζει. Γρήγορα η σιωπή γίνεται βαθιά. 

Αυτό συμβαίνει επειδή μετά από λίγο το μυαλό εγκαταλείπει την προσπάθεια. Συνειδητοποιεί πως δεν ωφελεί να κάνει γύρους στα ίδια και τα ίδια όταν εσείς -ο Εαυτός, το πνεύμα, αυτός που κάνει τις επιλογές- έχει αποφασίσει να μη μιλήσει. Καθώς ο εσωτερικός διάλογος ησυχάζει, αρχίζετε να νιώθετε τη σιωπή του πεδίου της καθαρής δυνατότητας.

Διαλογισμός

Το ιδεατό θα ήταν να διαλογίζεστε τουλάχιστον μισή ώρα κάθε πρωί και άλλη μισή ώρα κάθε βράδυ. Με το διαλογισμό μαθαίνετε να ζείτε μέσα στο πεδίο της καθαρής σιωπής και της καθαρής αντίληψης. Μέσα σ' αυτό το πεδίο της καθαρής σιωπής ενυπάρχει ένα πεδίο άπειρου συσχετισμού, ένα πεδίο απεριόριστης οργανωτικής δύναμης, ένα υπέρτατο πεδίο δημιουργίας, όπου τα πάντα συνδέονται αναπόσπαστα μεταξύ τους.

Εξάσκηση στη μη κρίση

Κρίση είναι η συνεχής εκτίμηση των πραγμάτων ως σωστά ή λανθασμένα, καλά ή κακά. Όταν συνεχώς εκτιμάτε, κατατάσσετε, αναλύετε και κολλάτε ετικέτες, δημιουργείτε μεγάλη αναταραχή στον εσωτερικό σας διάλογο. Αυτή η αναταραχή περιορίζει τη ροή ενέργειας ανάμεσα σε σας και το πεδίο της καθαρής δυνατότητας. Στην κυριολεξία στενεύετε το "κενό" ανάμεσα στις σκέψεις.

Το κενό είναι η επαφή σας με το πεδίο της καθαρής δυνατότητας. Είναι αυτή η κατάσταση της καθαρής αντίληψης, το σιωπηλό διάστημα ανάμεσα στις σκέψεις, η εσωτερική ακινησία, που σας συνδέει με την αληθινή δύναμη. Όταν μειώνετε το κενό, μειώνετε τη σύνδεσή σας με το πεδίο της απεριόριστης δημιουργικότητας.

Στο βιβλίο "Μαθήματα Θαυμάτων" υπάρχει μια προσευχή που λέει: "Σήμερα δεν θα κρίνω τίποτα από όσα θα δω να μου συμβαίνουν". Η μη κρίση δημιουργεί μέσα στο μυαλό σας τη σιωπή.

*Από το βιβλίο "Οι επτά πνευματικοί Νόμοι της Επιτυχίας", Deepak Chopra, Εκδ. Έσοπτρον

Διαβάστε επίσης: