Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

10 πράγματα που πρέπει να γνωρίζουμε για τις σκέψεις

1) Το παρελθόν και το μέλλον είναι προϊόντα των σκέψεων. Χωρίς σκέψεις δεν υπάρχει χρόνος, υπάρχει μόνο το παρόν.

2) Οι σκέψεις αναδύονται από το τίποτα και εμφανίζονται μέσα στο χώρο της επίγνωσης (ή συνειδητότητας, ή συνείδησης).

3) Σκέψη είναι η κίνηση του νου και μπορεί να πάρει άπειρες μορφές. Γι' αυτό ο νους είναι σαν ένας μηχανισμός δημιουργίας πιθανοτήτων και ενδεχομένων.

4) Οι σκέψεις δεν έχουν καμία δύναμη επιρροής από μόνες τους. Μας επηρεάζουν μόνο όταν η επίγνωση ταυτιστεί μαζί τους - δηλαδή όταν τις πιστέψουμε και δεν τις αναγνωρίσουμε ως σκέψεις.

5) Οι σκέψεις δεν έχουν επίγνωση του εαυτού τους. Για να υπάρξουν και να αναγνωριστούν, πρέπει να δημιουργηθούν και να εμφανιστούν μέσα στην επίγνωση. Από την επίγνωση αναγνωρίζονται.

6) Ο σκεπτόμενος είναι ένα προϊόν δημιουργίας των σκέψεων. Δεν υπάρχει σκεπτόμενος. Το "εγώ σκέφτομαι (ηθελημένα)" είναι μια ψευδαίσθηση. Οι σκέψεις εμφανίζονται αυθόρμητα, από μόνες τους.

7) Οι σκέψεις απαιτούν την επίγνωση για να υπάρξουν, αλλά η επίγνωση δεν απαιτεί τις σκέψεις.

8) Οι σκέψεις μπορούν να χωριστούν σε δύο μεγάλες κατηγορίες: στις ωφέλιμες και στις επιβλαβείς. Οι ωφέλιμες είναι οι σκέψεις κατανόησης, οι πρακτικές σκέψεις και οι σκέψεις αυθεντικής έκφρασης. Οι επιβλαβείς είναι οι σκέψεις του Εγώ (η επίκριση, η κινδυνολογία, οι ενοχές, οι κατηγορίες, το αναμάσημα του παρελθόντος, οι σκέψεις ανεπάρκειας, κ.ά).

9) Οι σκέψεις έχουν την ιδιότητα να διαδέχονται η μία την άλλη και να μαγνητίζουν την προσοχή μας. Μόνο όταν τις αναγνωρίζουμε έχουμε την επιλογή να μην τις ακολουθήσουμε.

10) Όπως έχει διδάξει ο Ινδός σοφός Ραμάνα Μαχάρσι, για να σταματήσουμε μια αλληλουχία σκέψεων αρκεί να ακολουθήσουμε τρία βήματα: να αναγνωρίσουμε τις σκέψεις, να θέσουμε την ερώτηση "σε ποιον εμφανίζονται οι σκέψεις;" και να απαντήσουμε βιωματικά "σε μένα". Τότε ο νους σιωπά.

Νίκος Μπάτρας

ΚΑΘΟΔΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ

Η ανάρτηση με τις περισσότερες προβολές στην Αυτεπίγνωση μέχρι σήμερα:

Η ευτυχία δεν έρχεται από τις θετικές σκέψεις, έρχεται όταν ηρεμεί ο αναλυτικός νους

Παρόλο που η θετική σκέψη προφανώς είναι προτιμότερη από την αρνητική, από μόνη της δεν είναι αρκετή για να σε απαγκιστρώσει για πολύ απ...

Αν σας αρέσουν τα άρθρα της Αυτεπίγνωσης, μπορείτε να προσφέρετε ένα μικρό χρηματικό ποσό (όσο θέλετε εσείς) για να στηρίξετε την ιστοσελίδα. Με ποσό 10 ευρώ και άνω, θα λάβετε στο email σας δωρεάν το βιβλίο "Επίγνωση - Ανακαλύπτοντας τον αληθινό μας εαυτό". Ευχαριστώ πολύ! Να είστε καλά!
Νίκος Μπάτρας