Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Πώς να ξεπεράσουμε την τελειομανία και την αυτοκριτική

"Γεια σας. Με λένε Ελένη (34), είμαι αρκετά τελειομανής και επικριτική με τον εαυτό μου. Δεν είμαι ευέλικτη στο να ξεπερνάω τα λάθη που κάνω και δεν μπορώ να δεχτώ ότι αδυνατώ να διαχειριστώ το άγχος που νιώθω. Πώς μπορώ να βρω τη γαλήνη και την καθαρότητα στο μυαλό μου;"

Γεια σου Ελένη.

Απ' αυτά που γράφεις βλέπω ότι, όπως όλοι, διακατέχεσαι από την εντύπωση ότι "εσύ" ελέγχεις το σύστημα των σκέψεων και των συναισθημάτων. Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις σου, γιατί αν μπορούσες θα επέλεγες απλά να μην ξανασκεφτείς αρνητικά και να μην ξανανιώσεις άσχημα. Άρα, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να το κατανοήσεις αυτό και να δεχτείς ότι οι σκέψεις εμφανίζονται από μόνες τους (είναι αυτόματες, ή και ασυνείδητες, μέχρι να τις αναγνωρίσεις).

Όταν λες ότι δεν δικαιολογείς τον εαυτό σου για το άγχος που εμφανίζεται στο σύστημά σου, φαίνεται αυτή η ψευδαίσθηση του ελέγχου. Νιώθεις ότι θα έπρεπε να μπορείς να ελέγχεις τον νου και το σώμα, ώστε να μην εμφανίζονται κάποια συμπτώματα. Αυτό εκφράζεται και ως τελειομανία, αυτοκριτική και αυτοαπόρριψη (αφού δεν συγχωρείς τον εαυτό σου όταν κάνεις λάθη).

Τα λεγόμενα "λάθη" δεν υπάρχουν στην ουσία. Ο καθένας κάνει την κάθε στιγμή ό,τι καλύτερο μπορεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό του, το επίπεδο της συνειδητότητάς του, τον εγκέφαλο, το νευρικό σύστημα, το σώμα, τον νου, κ.ο.κ. Η έννοια του λάθους δείχνει ελλιπή κατανόηση και είναι κάτι που το κάνουμε όλοι, όχι μόνο εσύ.

Τη γαλήνη θα τη βρεις όταν σταματήσεις να αντιστέκεσαι σ' αυτά που κάνει το σύστημά σου σε επίπεδο σκέψεων, συναισθημάτων, αισθήσεων και άλλων λειτουργιών. Η αυτοκριτική δεν ωφελεί. Αυτή είναι η λεγόμενη αγάπη προς τον εαυτό μας. Όλα αυτά τα χρόνια μπορεί να ζεις με μια αυτοεικόνα που λέει ότι δεν πρέπει να κάνεις λάθη, δεν πρέπει να αγχώνεσαι, δεν πρέπει να είσαι έτσι ή αλλιώς. Ο νους σου έχει επιβάλει πολλά πρέπει και δεν πρέπει στο σύστημά σου και αυτό σε μπλοκάρει και δεν σε αφήνει να αποδεχτείς αυτά που βιώνεις στο παρόν, ώστε να τα υπερβείς και να προχωρήσεις. Όσο αντιστέκεσαι σ' αυτά που κάνει το σύστημά σου, τόσο τα δυναμώνεις, γιατί η προσοχή σου είναι εστιασμένη εκεί.

Ο διαλογισμός μπορεί να σε βοηθήσει πολύ στο να μάθεις να παρατηρείς αυτά τα φαινόμενα χωρίς να κολλάς πάνω τους και χωρίς να τους δίνεις διαστάσεις που δεν έχουν. Επίσης, θα μάθεις να παρατηρείς όσα συμβαίνουν μέσα σου με ακόμα μεγαλύτερη λεπτομέρεια.

Αν γίνουν αυτά κατανοητά θα αφεθείς στη ροή της ζωής έτσι όπως εκφράζεται μέσα από το σύστημά σου. Και παράλληλα θα γνωρίσεις ποια είναι η πραγματική φύση του "εγώ". Όσο νιώθεις ότι είσαι ένα άτομο με μια αυτοεικόνα που υπακούει σε πρέπει και δεν πρέπει, θα είσαι στο έλεος αυτών των φαινομένων (των σκέψεων και των συναισθημάτων). Όταν γνωρίσεις ότι υπάρχει κάτι πιο σταθερό που δεν επηρεάζεται από αυτά τα φαινόμενα, θα νιώθεις όλο και μεγαλύτερη γαλήνη και ασφάλεια, παρόλο που στην επιφάνεια μπορεί να υπάρχουν παροδικές αναταράξεις. Αυτό είναι το βάθος μέσα σου που πρέπει να ανακαλύψεις.

*Η Ελένη είναι αναγνώστρια της Αυτεπίγνωσης. Η παραπάνω επικοινωνία έγινε με e-mail και το κείμενο δημοσιεύεται με την άδεια της Ελένης.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: