Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Η αυτογνωσία φέρνει την ολοκληρωτική αποδοχή

Ερώτηση: Δεν θα 'πρεπε να κάνουμε κάποια προσπάθεια για να βελτιωθούμε;

Jean Klein: Τι θέλεις να βελτιώσεις; Είσαι τέλειος. Ξεσκέπασε το πρόσωπο που νιώθει ότι του λείπει κάτι, κι αυτό που παραμένει είναι η τελειότητα. Αυτό που είναι ψεύτικο, όταν το δούμε ως ψεύτικο, εξαφανίζεται από μόνο του.

Ταυτίζεσαι με το σώμα σου και το νου σου και γι' αυτό θέλεις να βελτιωθείς. Αυτά τα όργανα θα σ' εξουσιάζουν, εφόσον πιστεύεις σ' αυτά.

Τη στιγμή που θα πάψεις να πιστεύεις ότι είσαι το σώμα και ο νους, η ενέργεια που ξοδεύεται σ' αυτή την εσφαλμένη πίστη θ' απελευθερωθεί. Άφησε ελεύθερο το σώμα και το νου να είναι ό,τι είναι και δεν θα είσαι πια δούλος τους. Είναι μόνο κομμάτια του όλου που εσύ είσαι. 

Όταν καταλάβεις ότι δεν είσαι το σώμα και ο νους, θα μπορείς τότε να δέχεσαι ό,τι κι αν συμβαίνει. Η κατανόηση της θεμελιακής σου αυτονομίας θα σε οδηγήσει σε μία στάση ολοκληρωτικής αποδοχής.

Το κάθε τι φαίνεται μέσα στο φως αυτού του "καλωσορίζειν", εμφανίζεται κι εξαφανίζεται μέσα του. Ως αποτέλεσμα, τα πράγματα αποκτούν την πλήρη τους σημασία και η αρμονία επανεδραιώνεται. 

Αυτό το καλωσόρισμα είναι μια εν εγρηγόρσει επίγνωση, όπου το παρελθόν δεν έχει θέση. Επιτρέπει σε οτιδήποτε παρουσιάζεται, να ξεδιπλωθεί μέσα του και να δείξει προς αυτό, χωρίς να περιορίζεται από το εγώ ή να στρεβλώνεται από τη μνήμη. Σ' αυτή την Ενότητα ανακαλύπτουμε τη φύση μας: την έσχατη χαρά και τελειότητα.

*Από το βιβλίο "Εγώ είμαι", Jean Klein, Εκδ. Λυκαβηττός
**Ο Jean Klein (1912-1998) ήταν Γάλλος πνευματικός δάσκαλος, δάσκαλος γιόγκα, γιατρός, μουσικός και συγγραφέας.

Διαβάστε επίσης: