Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ενδιαφέρεστε για τη δική σας ευτυχία ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ δική σας. Η ευτυχία υπάρχει εκεί όπου το εγώ δεν υπάρχει."
~Νισαργκαντάττα

Έκχαρτ Τόλλε: Βγες από το όνειρο του χρόνου και έλα στο παρόν

Ξέχνα για λίγο την κατάσταση της ζωής σου και δώσε προσοχή στη ζωή σου. Ποια είναι η διαφορά; Η κατάσταση της ζωής σου υπάρχει στο χρόνο. Η ζωή σου είναι στο τώρα. Η κατάσταση της ζωής σου είναι αποκύημα του νου. Η ζωή σου είναι αληθινή.

Βρες τη "στενή πύλη που οδηγεί στη ζωή". Ονομάζεται Τώρα. Περιόρισε τη ζωή σου σε τούτη τη στιγμή. Η κατάσταση της ζωής σου μπορεί να είναι γεμάτη προβλήματα -οι περισσότερες καταστάσεις ζωής είναι- αλλά ψάξε να δεις αν έχεις κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Όχι αύριο ή σε δέκα λεπτά, αλλά τώρα. Έχεις κάποιο πρόβλημα τώρα;

Όταν είσαι γεμάτος προβλήματα, δεν υπάρχει χώρος για να μπει τίποτε άλλο, δεν υπάρχει χώρος για λύση. Έτσι, όποτε μπορείς, κάνε λίγο χώρο για να βρεις τη ζωή κάτω από την κατάσταση της ζωής σου.

Να χρησιμοποιείς τις αισθήσεις σου στο έπακρο. Να είσαι εκεί που είσαι. Κοίτα γύρω σου. Κοίτα απλώς, μην ερμηνεύεις. Δες το φως, τα σχήματα, τα χρώματα, τις υφές. Έχε επίγνωση της σιωπηλής παρουσίας του κάθε πράγματος. Άκου τους ήχους - μην τους κρίνεις. Άκου τη σιωπή κάτω από τους ήχους. Άγγιξε κάτι, οτιδήποτε, και νιώσε, αναγνώρισε την Ύπαρξή του. Παρατήρησε το ρυθμό της αναπνοής σου. Νιώσε τον αέρα να ρέει μέσα κι έξω από το σώμα σου, νιώσε αυτή τη ζωτική ενέργεια μέσα σου. Επίτρεψε στα πάντα να υπάρχουν, μέσα κι έξω από σένα. Επίτρεψε το "είναι" όλων των πραγμάτων. Προχώρησε βαθιά στο Τώρα.

Έτσι αφήνεις πίσω σου τον νεκρωτικό κόσμο της αφηρημένης έννοιας, του χρόνου. Βγαίνεις από τον τρελό νου που σου στραγγίζει τη ζωτική ενέργεια, όπως ακριβώς δηλητηριάζει και καταστρέφει αργά τη Γη. Ξυπνάς από το όνειρο του χρόνου και μπαίνεις στο παρόν.