Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ενδιαφέρεστε για τη δική σας ευτυχία ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ δική σας. Η ευτυχία υπάρχει εκεί όπου το εγώ δεν υπάρχει."
~Νισαργκαντάττα

Αποφθέγματα της Μπάιρον Κέιτι

- Όσο πιστεύεις ότι η πηγή των προβλημάτων σου βρίσκεται "εκεί έξω" και ότι κάποιος άλλος είναι υπεύθυνος για τη δυστυχία σου, δεν υπάρχει ελπίδα να αλλάξεις.

- Δεν περιμένω από εσένα να με αγαπήσεις. Αυτό είναι δική μου δουλειά.

- Οι σκέψεις είναι ανώδυνες, εκτός και αν τις πιστεύεις.

- Δεν είναι οι σκέψεις που μας κάνουν να υποφέρουμε. Η ταύτισή μας με τις σκέψεις δημιουργεί όλα τα δεινά.

- Αγαπάω τα πράγματα έτσι όπως είναι, όχι επειδή είμαι ένα πνευματικό άτομο, αλλά επειδή όταν αντιστέκομαι στην πραγματικότητα υποφέρω.

- Αυτά που έχω είναι αυτά που χρειάζομαι και αυτά που χρειάζομαι είναι ακριβώς αυτά που έχω αυτή τη στιγμή.

- Μην πιστεύεις ό,τι σκέφτεσαι.

- Κάθε φορά που ψάχνουμε να βρούμε έξω από εμάς κάτι που ήδη έχουμε αλλά αγνοούμε ότι το έχουμε, χτίζουμε μια φυλακή για τον εαυτό μας.

- Όταν κατηγορείς κάποιον άλλο για την κατάστασή σου, αποδυναμώνεσαι. Η δύναμη για να αλλάξεις βρίσκεται στο να αναλάβεις την ευθύνη γι' αυτά που βιώνεις στο παρόν.

- Όταν κάποιος σε μειώνει ή σε προσβάλλει και εσύ συνειδητοποιείς ότι τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά, τότε ξέρεις ότι έχεις εκπληρώσει τον ανώτερο σκοπό σου.

- Όταν βάζεις το χέρι σου στη φωτιά, πρέπει να σου πει κάποιος άλλος να το πάρεις από εκεί; Ή μήπως πρέπει να σκεφτείς για να το τραβήξεις; Όχι. Η κίνηση γίνεται από μόνη της. Το ίδιο συμβαίνει και όταν αναγνωρίζεις μία σκέψη που σου προκαλεί πόνο. Απλώς απομακρύνεσαι από αυτή τη σκέψη.

- Το να ψάχνεις την αγάπη έξω από εσένα, σε εμποδίζει να δεις ότι ήδη την έχεις - ότι ήδη είσαι η αγάπη.

- Το θαύμα της αγάπης εμφανίζεται με την παρουσία του ανερμήνευτου παρόντος. Αν είσαι απορροφημένος από τις σκέψεις σου, χάνεις την πραγματική ζωή.

- Όταν σταματάς να αντιστέκεσαι στη ζωή, οι πράξεις σου γίνονται εύκολα, άφοβα, με καλοσύνη και με ροή.

- Δεν προσκολλόμαστε σε αντικείμενα ή ανθρώπους. Προσκολλόμαστε σε έννοιες και ερμηνείες που πιστεύουμε ότι λένε την αλήθεια γιατί δεν τις έχουμε εξετάσει ποτέ.

*Επιλογή, μετάφραση: Νίκος Μπάτρας
**Η Μπάιρον Κέιτι είναι Αμερικανίδα συγγραφέας. Διοργανώνει ομιλίες και σεμινάρια σε όλο τον κόσμο με κεντρικό θέμα την αυτογνωσία.

Διαβάστε επίσης: