Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ενδιαφέρεστε για τη δική σας ευτυχία ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ δική σας. Η ευτυχία υπάρχει εκεί όπου το εγώ δεν υπάρχει."
~Νισαργκαντάττα

Όσοι είχαν στοργικούς και μη ελεγκτικούς γονείς νιώθουν πιο ευτυχισμένοι ως ενήλικες

Μια έρευνα από το αγγλικό πανεπιστήμιο University College of London δείχνει ότι όσοι είχαν γονείς που ήταν περισσότερο στοργικοί και λιγότερο ελεγκτικοί, νιώθουν πιο ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι ως ενήλικες.

Όσοι μεγάλωσαν με ελεγκτικούς γονείς εμφανίζουν στην ενήλικη ζωή τους χειρότερη ψυχική υγεία, παρόμοια με αυτή που εμφανίζει κάποιος που βιώνει το θάνατο ενός κοντινού του φίλου ή συγγενή.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Δρ. Μάι Στάφορντ:

"Οι άνθρωποι που μεγάλωσαν με στοργικούς γονείς που έδειχναν ενδιαφέρον, ένιωθαν πιο ικανοποιημένοι και είχαν καλύτερη ψυχική υγεία σε όλα τα στάδια της ενήλικης ζωής τους. Απ' την άλλη, ο ψυχολογικός έλεγχος συνδέεται με χαμηλότερη ικανοποίηση στη ζωή και χειρότερη ψυχική υγεία. Κάποια παραδείγματα ψυχολογικού ελέγχου είναι το να μην αφήνουμε τα παιδιά να αποφασίζουν μόνα τους, να παραβιάζουμε τον προσωπικό τους χώρο και να αναπτύσσουμε σχέσεις εξάρτησης μαζί τους.

Γνωρίζουμε από άλλες έρευνες ότι αν ένα παιδί νιώθει ασφάλεια στη συναισθηματική σύνδεση με τον γονιό του, είναι πιο ικανό να δημιουργήσει ασφαλείς σχέσεις στην ενήλικη ζωή του. Οι γονείς προσφέρουν ένα πλαίσιο μέσα από το οποίο το παιδί μαθαίνει να εξερευνά τον κόσμο. Η στοργικότητα και η ανταπόκριση του γονιού βοηθούν στην κοινωνική και τη συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Αντίθετα, ο ψυχολογικός έλεγχος περιορίζει την ανεξαρτησία του παιδιού και το καθιστά λιγότερο ικανό μετέπειτα να ελέγχει τις συμπεριφορές του".

Η στοργικότητα στην έρευνα μετριόταν με φράσεις όπως "οι γονείς μου κατανοούσαν τα προβλήματα και τις ανησυχίες μου" και "οι γονείς μου με φρόντιζαν".

Μπορείτε να θέσετε όρια στις συμπεριφορές των παιδιών σας, αλλά μην προσπαθήσετε να ελέγξετε τις απόψεις τους. Να τους δείχνετε ότι σέβεστε τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο βλέπουν τα πράγματα, ακόμα και αν διαφωνείτε με αυτόν. Ο σεβασμός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείχνετε στα παιδιά ότι νοιάζεστε γι' αυτά. 

Επίσης, να τα αφήνετε να αποφασίζουν μόνα τους, όσο το δυνατόν περισσότερο. Ακόμα και αν δεν μπορούν να αποφασίζουν όπως οι ενήλικες με σύνθετους συλλογισμούς, αυτό ενδυναμώνει την αυτοπεποίθησή τους και την αίσθηση της ισότητάς τους με τους άλλους.

Πηγές: www.inc.com
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας