Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Αποφθέγματα του Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ

- Όταν θα γνωρίσεις με απόλυτη βεβαιότητα ότι η φαντασία σου είναι αυτή που δημιουργεί όλα σου τα προβλήματα, θα υπερβείς τις επιθυμίες, τους φόβους, τις έννοιες και τις ιδέες σου και θα ζήσεις μέσα στην αλήθεια.

- Η πραγματική ευτυχία δεν μπορεί να βρεθεί σε πράγματα που έρχονται και φεύγουν. Η απόλαυση και ο πόνος συνεχώς εναλλάσσονται. Η ευτυχία προέρχεται από τον Εαυτό και μόνο στον Εαυτό μπορεί να βρεθεί.

- Ο πόνος και η ευχαρίστηση είναι τα υψώματα και τα βυθίσματα των κυμάτων στον ωκεανό της ευδαιμονίας. Βαθιά κάτω υπάρχει η απόλυτη πληρότητα.

- Δεν ζω με τη μνήμη. Βλέπω τον κόσμο όπως είναι: μια στιγμιαία εμφάνιση μέσα στη συνειδητότητα.

- Ο πόνος είναι το υπόβαθρο όλων των απολαύσεων. Επιθυμείς τις απολαύσεις επειδή υποφέρεις. Και απ' την άλλη, η επιθυμία για την απόλαυση είναι μια πηγή πόνου. Είναι φαύλος κύκλος.

- Αποταυτίσου από όλα αυτά που κάνουν τον νου σου να κινείται συνεχώς. Απόρριψε όλα αυτά που διαταράσσουν τη γαλήνη του. Αν θέλεις γαλήνη, πρέπει να την κερδίσεις.

- Να επιδιώκεις να έχεις έναν καθαρό νου και μια καθαρή καρδιά. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να παραμένεις σε εσωτερική επαγρύπνηση και να μένεις στην αληθινή φύση του εαυτού σου. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος προς τη γαλήνη.

- Το αληθινό το βιώνεις μόνο μέσα στη σιωπή.

- Ο κόσμος δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς εσένα. Την κάθε στιγμή αποτελεί μια αντανάκλασή σου. Εσύ τον δημιουργείς και εσύ τον καταστρέφεις.

- Η επιθυμία είναι η ανάμνηση της ευχαρίστησης και ο φόβος είναι η ανάμνηση του πόνου. Και τα δύο κάνουν τον νου ανήσυχο.

- Για να είστε ο εαυτός σας, πάψτε να φαντάζεστε πως είστε αυτό ή το άλλο. Απλώς να είστε. Αφήστε την αληθινή σας φύση να αναδυθεί. Μη ταράζετε τον νου σας με αναζητήσεις.

- Δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Απλά να θυμάσαι ότι οτιδήποτε παρατηρείς δεν είσαι εσύ και δεν είναι δικό σου.

- Απελευθερώνεσαι από όλα αυτά που δεν είσαι, μόνο όταν τα δεις και τα αναγνωρίσεις.

- Πετυχαίνοντας την αυτοπραγμάτωση, η αλλαγή που συνέβη ήταν ότι η ευχαρίστηση και ο πόνος έχασαν την εξουσία που είχαν πάνω μου. Ελευθερώθηκα από την επιθυμία και το φόβο. Είδα τον εαυτό μου πλήρη, χωρίς την ανάγκη οποιουδήποτε πράγματος. Είδα μέσα στον ωκεανό της καθαρής επίγνωσης, πάνω στην επιφάνεια της οικουμενικής συνείδησης, τα αναρίθμητα κύματα του φαινομενικού.

- Αν θέλετε ειρήνη και αρμονία στον κόσμο, πρέπει να έχετε ειρήνη και αρμονία μέσα στην καρδιά και στον νου σας. Μια τέτοια αλλαγή όμως δεν μπορεί να επιβληθεί. Πρέπει να προέλθει από μέσα.

*Επιλογή: Νίκος Μπάτρας
**Ο Σρι Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους σοφούς της σύγχρονης Ινδίας, αν και αναγνωρίζεται πλέον ως μεγάλος σοφός και από τους δυτικούς. Στην καθημερινότητά του ήταν ένας απλός άνθρωπος, οικογενειάρχης και μικρομαγαζάτορας. Έζησε όλη του τη ζωή στη Βομβάη, όπου και πέθανε το 1981, σε ηλικία 85 ετών. Δεν είχε λάβει κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση.

Διαβάστε επίσης: