Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Ο νους ηρεμεί όταν αφαιρούμε την πίστη από τις σκέψεις

Τώρα, εκεί που βρίσκεσαι, φέρε στο μυαλό σου έναν από τους πρώην συντρόφους σου και θυμήσου γεγονότα και εικόνες από εμπειρίες που είχατε μαζί. Οι εικόνες αυτές θα εμφανιστούν μέσα σου και θα είναι σαν να τις βλέπεις. Το παρελθόν το θυμάσαι τώρα, στο παρόν.

Τώρα, φαντάσου ότι του χρόνου το καλοκαίρι θα πας διακοπές σε ένα τροπικό νησί. Μπορείς να δημιουργήσεις και εικόνες από τα τοπία που θα επισκεφτείς και θα είναι σαν να τα βλέπεις, όπως έβλεπες και τις εικόνες από τη μνήμη. Πότε το φαντάζεσαι το μέλλον; Τώρα, στο παρόν.

Το μέλλον, όπως και το παρελθόν, υπάρχει μόνο στις σκέψεις. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει τη δυνατότητα να θυμάται το παρελθόν και να φαντάζεται το μέλλον, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής μας. Αυτό όμως δημιουργεί και πολλές σκέψεις ανησυχίας, επειδή θυμόμαστε το παρελθόν και σκεφτόμαστε ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Έτσι εμφανίζεται θυμός και ενοχές. Οι σκέψεις για το μέλλον μπορούν να μας κάνουν να ανησυχούμε για το τι μπορεί να συμβεί μια μέρα και έτσι εμφανίζεται άγχος και φόβος.

Ανησυχούμε τόσο πολύ επειδή πιστεύουμε τις σκέψεις μας. Φαντάσου τον νου σου σαν μια ατάραχη επιφάνεια νερού και μία σκέψη σαν μια σταγόνα που πέφτει σ' αυτή την επιφάνεια. Κάθε σταγόνα που πέφτει δημιουργεί κυματισμούς. Μόλις σταματήσουν οι κυματισμοί, ο νους επανέρχεται στην ακινησία. Όταν ανησυχούμε πέφτουν πολλές τέτοιες σταγόνες και υπάρχουν και σταγόνες που προσπαθούν να διώξουν άλλες σταγόνες και αυτό ταράσσει την επιφάνεια του νερού ακόμα περισσότερο.

Ο νους ηρεμεί όταν συνειδητοποιούμε ότι δεν είμαστε οι σκέψεις μας και ότι δεν δημιουργούμε ηθελημένα τις σκέψεις αλλά αυτές εμφανίζονται από μόνες τους. Όταν αφαιρούμε την πίστη από τις σκέψεις, ο νους ηρεμεί. 

Μπορείς φυσικά να συνεχίσεις να έχεις αναμνήσεις από το παρελθόν, αλλά χωρίς να σκέφτεσαι ότι τα πράγματα θα έπρεπε να είχαν εξελιχθεί διαφορετικά. Μπορείς να οργανώνεις το μέλλον σου, αλλά χωρίς όλες εκείνες τις σκέψεις που δημιουργούν ανησυχία και λένε τι θα μπορούσε να πάει στραβά. Θα συνεχίσεις να έχεις όλες τις πρακτικές σκέψεις, αλλά χωρίς τις σκέψεις ανησυχίας. Θα συνεχίσεις να έχεις συναισθήματα, αλλά χωρίς τις δευτερεύουσες σκέψεις. Όταν θα είσαι θλιμμένος, απλά θα είσαι θλιμμένος. Και όταν θα είσαι χαρούμενος, απλά θα είσαι χαρούμενος.

*Απόσπασμα από ομιλία του Πολ Σμιτ
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας
**Ο Πολ Σμιτ είναι Ολλανδός δάσκαλος της σχολής του μη δυϊσμού. Ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο και δίνει ομιλίες σχετικά με την αυτογνωσία, έχοντας ως κεντρικό άξονα τις διδασκαλίες του Ραμάνα Μαχάρσι, του Νισαργκαντάττα και άλλων δασκάλων αυτογνωσίας.

Διαβάστε επίσης: