Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όσο πιο πολύ σκεφτόμαστε ένα πρόβλημα, όσο πιο πολύ το ψάχνουμε, το αναλύουμε και το συζητάμε, τόσο πιο περίπλοκο γίνεται."
~Κρισναμούρτι

Πώς να υπερβούμε τα αισθήματα ανεπάρκειας

Όταν ήσουν μικρό παιδί και κάποιος σου είπε ότι δεν είσαι καλός, δεν αναφερόταν στη μορφή σου, στο σώμα σου. Αναφερόταν στην ταυτότητά σου, που είναι ένα προϊόν του νου, των σκέψεων. Αλλά ένα τέτοιο περιστατικό μπορεί να αποτελέσει μία από τις πρώτες επώδυνες εμπειρίες στη ζωή σου.

Μπορεί επίσης να σου είπαν όταν ήσουν παιδί, ότι αν θέλεις να είσαι σημαντικός, αγαπητός, πετυχημένος και να σε σέβονται οι άλλοι, πρέπει να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά μπορεί να σου τα είπαν άνθρωποι που αγαπάς και σέβεσαι, αλλά αυτό που εννοούσαν ταυτόχρονα, είναι ότι έτσι όπως είσαι τώρα δεν είσαι σημαντικός, αγαπητός, πετυχημένος και δεν σε σέβονται οι άλλοι. Μ' αυτό τον τρόπο σου βάζουν όρους για να νιώθεις επαρκής. Σου λένε δηλαδή ότι έτσι όπως είσαι τώρα, είσαι ανεπαρκής.

Μετά μπορείς να περάσεις όλη σου τη ζωή προσπαθώντας να αποδείξεις στους άλλους ότι είσαι επαρκής. Μπορείς να προσπαθείς πολύ, να θυσιάζεις τα πάντα για την οικογένειά σου και πάλι να μη νιώθεις επαρκής. Είναι πολύ εξουθενωτικό αυτό γιατί έχεις λάθος στόχους.


Το "εγώ είμαι" -αυτό που είσαι πραγματικά- δεν είναι
ένα άτομο, είναι η καθαρή ύπαρξη. Όταν το "εγώ είμαι" γίνεται "εγώ είμαι ανεπαρκής", δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από αυτό. Αλλά στη ζωή σου πρέπει να ξαναμάθεις τι σημαίνει το "είμαι". Δεν είσαι ένα άτομο. Το άτομο είναι ένα ψυχολογικό κατασκεύασμα, δεν είναι η αυθεντική ύπαρξη. Πρέπει να ανακαλύψεις τι είναι η αυθεντική ύπαρξη. Μόνο τότε θα πάψει η φωνή που λέει "δεν είμαι αρκετά καλός".

Όσο κυριαρχεί αυτή η φωνή, το άτομο είτε θα πέσει σε κατάθλιψη, είτε θα αγωνίζεται για να αποδείξει ότι είναι επαρκές. Αλλά όσο και να αγωνίζεται δεν πρόκειται να απελευθερωθεί ποτέ. Οι άλλοι θα συνεχίσουν να του λένε ότι δεν είναι αρκετά καλό και θα στενοχωριέται, αφού για τους άλλους θα πασχίζει.

Σε μια ευρύτερη κλίμακα, αν δεις το θέμα πιο σφαιρικά, αυτή η φωνή μπορεί να σε βοηθήσει να προχωρήσεις. Μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις κάποιες υπερβάσεις και να αφήσεις πίσω σου κάποια πράγματα.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Mooji
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: