Το απόφθεγμα της ημέρας
"Ενδιαφέρεστε για τη δική σας ευτυχία ενώ δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η ευτυχία δεν είναι ποτέ δική σας. Η ευτυχία υπάρχει εκεί όπου το εγώ δεν υπάρχει."
~Νισαργκαντάττα

Η παρατήρηση επιβραδύνει και ησυχάζει τον νου

Στο παρακάτω απόσπασμα από το βιβλίο "Είμαι Εκείνο", ο Ινδός πνευματικός δάσκαλος Νισαργκαντάττα Μαχαράτζ απαντάει σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με το διαλογισμό.

Ερώτηση: Τι είναι διαλογισμός και ποια η χρησιμότητά του;

Μαχαράτζ: Αν είστε αρχάριος αναζητητής, ορισμένοι τυποποιημένοι διαλογισμοί ή προσευχές, μπορεί να είναι καλά για σας. Όμως για έναν αναζητητή της πραγματικότητας υπάρχει μόνο ένας διαλογισμός - η αυστηρή άρνηση της καλλιέργειας σκέψεων. Το να είστε ελεύθερος από τις σκέψεις είναι καθαυτό διαλογισμός.

Ε: Πώς επιτυγχάνεται;

Μ: Αρχίστε με το να αφήνετε τις σκέψεις να ρέουν και να τις παρατηρείτε. Η ίδια η παρατήρηση επιβραδύνει και ησυχάζει τον νου, μέχρι που σταματάει τελείως. Αφού ο νους ησυχάσει, κρατήστε τον έτσι. Μην πλήττετε με την γαλήνη, να είστε μέσα της, πηγαίνετε βαθύτερα μέσα σ' αυτήν.

Ε: Άκουσα για συγκέντρωση σε μια σκέψη, ώστε να μείνουν μακριά όλες οι άλλες σκέψεις. Αλλά, πώς να κρατήσει κανείς όλες τις σκέψεις μακριά; Η ίδια η ιδέα είναι μια σκέψη επίσης.

Μ: Πειραματιστείτε εκ νέου, μην έχετε σαν γνώμονα τις περασμένες εμπειρίες. Παρατηρήστε τις σκέψεις σας και παρατηρήστε τον εαυτό σας καθώς παρατηρεί τις σκέψεις. Η κατάσταση της ελευθερίας από όλες τις σκέψεις θα επέλθει ξαφνικά, και εξαιτίας της ευδαιμονίας της θα την αναγνωρίσετε σίγουρα.

Διαβάστε επίσης: