Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Έκχαρτ Τόλλε: Γνώρισε ποιος πραγματικά είσαι

Γνώθι σαυτόν. Αυτές οι λέξεις ήταν γραμμένες πάνω από την είσοδο του ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς, τοποθεσία του ιερού μαντείου.

Στην αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι επισκέπτονταν το μαντείο ελπίζοντας να ανακαλύψουν τι τους επεφύλασσε το πεπρωμένο ή ποιο τρόπο ενέργειας έπρεπε να ακολουθήσουν σε μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Είναι πιθανό ότι οι περισσότεροι επισκέπτες διάβαζαν αυτά τα λόγια καθώς έμπαιναν στο κτίριο χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τους έδειχναν μια αλήθεια βαθύτερη από οτιδήποτε μπορούσε να τους πει το μαντείο. Μπορεί να μη συνειδητοποιούσαν επίσης ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της αποκάλυψης ή την ακρίβεια της πληροφορίας που θα λάμβαναν, δε θα τους γλίτωνε από περαιτέρω δυστυχία και αυτο-δημιουργούμενη οδύνη, αν δεν κατάφερναν να βρουν την αλήθεια που είναι κρυμμένη σ' αυτή τη συμβουλή - Γνώθι σαυτόν. Αυτό που υποδηλώνουν αυτά τα λόγια είναι τούτο: Πριν κάνεις οποιαδήποτε άλλη ερώτηση, κάνε πρώτα την πιο θεμελιώδη ερώτηση της ζωής σου: Ποιος είμαι;

Οι μη συνειδητοί άνθρωποι -και πολλοί παραμένουν μη συνειδητοί, παγιδευμένοι μέσα στο Εγώ τους για όλη τους τη ζωή- θα σου πουν αμέσως ποιοι είναι: το όνομά τους, το επάγγελμά τους, την προσωπική τους ιστορία, το σχήμα ή την κατάσταση του σώματός τους και οτιδήποτε άλλο με το οποίο είναι ταυτισμένοι. Άλλοι μπορεί να φαίνονται πιο εξελιγμένοι, επειδή βλέπουν τον εαυτό τους ως αθάνατη ψυχή ή θεϊκό πνεύμα. Γνωρίζουν όμως πραγματικά τον εαυτό τους ή έχουν προσθέσει απλώς μερικές έννοιες που ηχούν πνευματικές στο περιεχόμενο του νου τους;

Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου πηγαίνει πολύ πιο βαθιά από την υιοθέτηση ενός συνόλου ιδεών ή πεποιθήσεων. Οι πνευματικές ιδέες και πεποιθήσεις μπορούν να είναι, στην καλύτερη περίπτωση, βοηθητικοί δείκτες αλλά, από μόνες τους, σπάνια έχουν τη δύναμη να ξεριζώσουν τις πιο σταθερά εδραιωμένες κεντρικές έννοιες του ποιος νομίζεις ότι είσαι, που αποτελούν μέρος της εξαρτημένης μάθησης του ανθρώπινου νου.

Το να γνωρίζεις βαθιά τον εαυτό σου δεν έχει καμία σχέση με οποιεσδήποτε ιδέες κολυμπάνε από δω κι από κει μέσα στο νου σου. Το να γνωρίζεις τον εαυτό σου σημαίνει να είσαι ριζωμένος στην Ύπαρξη, αντί να είσαι χαμένος μέσα στο νου σου.