Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Όταν εγκαταλείπεις το Εγώ ανακαλύπτεις καινούργιες προοπτικές

Η αλήθεια είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει καν Εγώ - δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο. Ο μόνος λόγος που έχουμε Εγώ είναι επειδή νομίζουμε ότι έχουμε. Το Εγώ είναι η ιδέα ή οι σκέψεις που έχεις για τον εαυτό σου.

Η κοινή πεποίθηση ότι οι άνθρωποι χρειάζονται ένα Εγώ για να ζήσουν και για να έχουν επιτυχία στη ζωή είναι λανθασμένη. Μόνο όταν μειώνουμε την ανάγκη μας να αποδείξουμε ποιοι είμαστε, μπορούμε να αρχίσουμε να εκτιμούμε αυτό που πραγματικά είμαστε. Καθώς εγκαταλείπουμε τις σκέψεις μας για το ποιοι είμαστε, η ανασφάλεια σιγά σιγά εξαφανίζεται. Τότε μόνο μπορούμε να αρχίσουμε να ζούμε εκτός του συστήματος της σκέψης μας ή εκτός του Εγώ μας. Τότε μπορούμε να επανασυνδεθούμε με την υγιή λειτουργία μας.

Όταν κάποιος αρχίζει να εγκαταλείπει τον ανασφαλή τρόπο σκέψης, αρχίζει να βιώνει το φυσικό αίσθημα της αυτοεκτίμησης, το αίσθημα της ευγνωμοσύνης γι' αυτό που είμαστε παρά γι' αυτό που κάνουμε. Αν δεν πιεζόμαστε από την ανάγκη της διατήρησης του Εγώ μας (αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε), είμαστε πιο έτοιμοι να χαλαρώνουμε και να απολαμβάνουμε οτιδήποτε τυχαίνει να κάνουμε κάθε στιγμή. Ανακαλύπτουμε ότι μπορούμε να συγκινηθούμε από τα μικρά πράγματα της ζωής τα οποία κάποτε παραβλέπαμε. Αρχίζουμε επίσης να παρατηρούμε ότι όσο λιγότερο σκεφτόμαστε τον εαυτό μας, τόσο πιο ευτυχισμένοι είμαστε.

Μη φοβάσαι ότι θα γίνεις παθητικός ή απαθής αν εγκαταλείψεις το Εγώ σου, δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αυτό που θα συμβεί είναι ακριβώς το αντίθετο. Καθώς θα απαλλάσσεις τον εαυτό σου από τα δεσμά των περιοριστικών πεποιθήσεών σου, θα αποκτάς όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τη ζωή και για όλα όσα αυτή έχει να σου προσφέρει. Η εγκατάλειψη του Εγώ σου θα σου επιτρέψει να ανακαλύψεις καινούριες προοπτικές και εναλλακτικές λύσεις που προηγουμένως σου ήταν αόρατες.

Αν, για παράδειγμα, απορρίψεις την ιδέα ότι είσαι ένα ντροπαλό άτομο, μπορεί να ανακαλύψεις ότι πραγματικά σου αρέσει να επικοινωνείς με άλλους ανθρώπους. Αν αρχίσεις να αγνοείς, έστω και λίγο, τις σκέψεις σου σχετικά με το τι σου αρέσει και τι όχι, ίσως σου έρθει η διάθεση να δοκιμάσεις καινούρια πράγματα, να αρχίσεις τα απογεύματα να εκπαιδεύεσαι σε κάτι που πάντα ονειρευόσουν να κάνεις, να ξεκινήσεις ένα πρόγραμμα γυμναστικής ή να πας για δείπνο σε ένα καινούριο εστιατόριο. Όλα αρχίζουν από την προθυμία σου να δεις τον εαυτό σου σαν κάτι περισσότερο από αυτό που νόμιζες μέχρι σήμερα.

*Από το βιβλίο "Μην το σκέφτεσαι... Ζήσε!", του Ρίτσαρντ Κάρλσον, Εκδ. Καστανιώτη

Διαβάστε επίσης: