Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

5 τρόποι για να γίνουμε πιο συνειδητοί

Γίνομαι πιο συνειδητός σημαίνει αποκτώ μεγαλύτερη επίγνωση για τα φαινόμενα που συμβαίνουν μέσα μου, γνωρίζω βιωματικά την πραγματική φύση του εαυτού μου και αφαιρώ την προσοχή μου από τις σκέψεις όσο πιο συχνά γίνεται, κατευθύνοντάς τη προς την επίγνωση των εμπειριών. Στο κείμενο που ακολουθεί παρουσιάζουμε 5 τρόπους που συμβάλλουν σ' αυτό το σκοπό.

1. Ο διαλογισμός - Ο διαλογισμός είναι η απλούστερη μορφή άσκησης της προσοχής, της επίγνωσης και του νου. Επειδή γίνεται υπό ελεγχόμενες συνθήκες, όπου αφαιρούνται όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα και μένουμε μόνοι μας με τα φαινόμενα που λαμβάνουν χώρα μέσα μας (σκέψεις, συναισθήματα, αισθήσεις), είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να συνδεθούμε με το παρόν και να αναπτύξουμε την επίγνωση.

2. Μια βόλτα στη φύση - Μια βόλτα στη φύση μπορεί να μας βοηθήσει να συνδεθούμε πιο εύκολα με το παρόν. Τα χρώματα, οι μυρωδιές, τα τοπία, η -φαινομενική- ακινησία των φυτών και των δέντρων, καθώς και ο απεριόριστος χώρος πάνω απ' τα κεφάλια μας, είναι μόνο κάποια στοιχεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να αφαιρέσουμε την προσοχή μας από τις σκέψεις και να τη φέρουμε στις αισθήσεις.


3. Η παρατήρηση του νου - Στις καθημερινές μας ασχολίες, από τις πιο απλές στις πιο πολύπλοκες, ο νους θέλει να είναι πάντα δραστήριος. Θέλει να κρίνει, να βγάζει συμπεράσματα, να κατηγορεί, να ανατρέχει στο παρελθόν και να φαντάζεται το μέλλον. Αντί να τον πιστεύουμε και να τον ακολουθούμε σε κάθε σκέψη που δημιουργεί, μπορούμε απλά να παρατηρούμε αυτή τη συνεχή δραστηριότητα.

4. Να βλέπουμε την αληθινή φύση στους άλλους - Αντί να ταυτίζουμε τους άλλους με τα λόγια, τις πράξεις ή τις συμπεριφορές τους, καλό είναι να θυμόμαστε ότι όλα αυτά είναι τα προϊόντα των εσωτερικών διεργασιών που συμβαίνουν μέσα τους. Άλλο ο προγραμματισμός τους και άλλο ο αληθινός εαυτός τους που είναι η ίδια η ύπαρξη. Όλοι είμαστε κατά βάθος ακριβώς το ίδιο, αλλά εμφανιζόμαστε σ' αυτό τον κόσμο με αυτές τις μορφές.

5. Να κατανοήσουμε δύο βασικές αρχές της ζωής - Η πρώτη αρχή είναι ότι όλα ρέουν και όλα αλλάζουν. Ακόμα και τα προβλήματα που τώρα μπορεί να μας ταλαιπωρούν, θα εξαφανιστούν αργά ή γρήγορα. Η δεύτερη αρχή είναι ότι δεν υπάρχει μόνο ο κόσμος της μορφοποιημένης ενέργειας. Όλα αυτά που βλέπουμε να συμβαίνουν, τα αντικείμενα, οι άνθρωποι, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, αποτελούν εκφράσεις της μορφοποιημένης ενέργειας. Υπάρχει όμως και η άμορφη πλευρά της ζωής, που είναι η ιδιότητα της γνώσης της ύπαρξης, ένας άπειρος και άχρονος χώρος μέσα στον οποίο εμφανίζονται όλα τα φαινόμενα που γίνονται αντιληπτά.

Νίκος Μπάτρας
Διαχειριστής www.aytepignosi.com

Διαβάστε επίσης: