Το απόφθεγμα της ημέρας
"Όταν ζεις με επίγνωση στο παρόν σπας τη συνέχεια της "ιστορίας" σου, του παρελθόντος και του μέλλοντος, και αναδύεται η αληθινή νοημοσύνη."
~Έκχαρτ Τόλλε

Τα πράγματα αλλάζουν όταν αλλάζουμε τον τρόπο που τα βλέπουμε

Ο Αϊνστάιν κάποτε είχε πει ότι πρέπει να αποφασίσουμε αν ζούμε σε ένα φιλικό ή ένα εχθρικό σύμπαν. Ζούμε σε ένα σύμπαν όπου κυριαρχεί η εχθρότητα, ο θυμός και το μίσος; Γιατί αν κάποιος βλέπει έτσι τον κόσμο, θα δημιουργεί και την ανάλογη πραγματικότητα για τον εαυτό του.

Το ότι τα πράγματα αλλάζουν όταν αλλάζεις τον τρόπο που τα βλέπεις, είναι μια μεγάλη επιστημονική αλήθεια, δεν είναι απλά ένα λογοπαίγνιο. Θέλω να φανταστείτε την εξής σκηνή: Είναι βράδυ, είστε στο σπίτι σας και κρατάτε τα κλειδιά του αυτοκινήτου στα χέρια σας. Ξαφνικά πέφτει ο γενικός και σβήνουν όλα τα φώτα του σπιτιού σας. Κάπου σκοντάφτετε και τα κλειδιά φεύγουν απ' τα χέρια σας και πέφτουν στο πάτωμα. Μέσα στα σκοτάδια λοιπόν, αρχίζετε να ψάχνετε τα κλειδιά σας.

Το επόμενο πράγμα που κάνετε είναι να κοιτάξετε έξω από το σπίτι σας. Και τι βλέπετε; Ότι τα φώτα έξω στο δρόμο είναι αναμμένα. Σας έρχεται λοιπόν η φαεινή ιδέα: "Γιατί να κάθομαι να ψάχνω τα κλειδιά μέσα στα σκοτάδια, ενώ μπορώ να πάω να τα ψάξω έξω στο φως;" Και βγαίνετε απ' το σπίτι σας και πάτε να ψάξετε τα κλειδιά σας στο δρόμο. Σας βλέπει ο γείτονάς σας, έρχεται κοντά σας και σας ρωτάει τι χάσατε. Κι εσείς του απαντάτε ότι χάσατε τα κλειδιά σας. Σας ρωτάει πού τα χάσατε και του απαντάτε "μέσα στο σπίτι". Και γεμάτος απορία σας λέει: "Μα, δεν έχει νόημα να ψάχνετε τα κλειδιά σας εδώ, ενώ τα χάσατε μέσα στο σπίτι σας". Και του απαντάτε: "Πώς δεν έχει νόημα; Θα είχε περισσότερο νόημα αν τα έψαχνα μέσα στα σκοτάδια, ενώ μπορώ να τα ψάξω εδώ που έχει τόσο φως;"

Μπορεί να σας φαίνεται αστείο, αλλά αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργούμε. Όταν έχουμε ένα πρόβλημα που έχει τα αίτιά του μέσα μας, εμείς ψάχνουμε να βρούμε τη λύση έξω από εμάς. Ένα άλλο παράδειγμα θα ήταν σαν να λέμε ότι πάμε στον γιατρό και του αναφέρουμε τα συμπτώματά μας, και εκείνος μάς συνταγογραφεί φάρμακα, αλλά δίνει τις συνταγές σε άλλους - στην πεθερά μας, στον γείτονά μας, στην κόρη μας, στον πατέρα μας, κ.ο.κ.

Όταν λοιπόν εσείς έχετε ένα πρόβλημα, είναι παράλογο να περιμένετε ότι πρέπει να αλλάξει κάποιος άλλος, ή κάτι άλλο έξω από εσάς, για να κάνετε τη ζωή σας λειτουργική. Όλα είναι μέσα σας.

*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία του Wayne Dyer