Το απόφθεγμα της ημέρας
"Το να συνειδητοποιήσεις τι είσαι είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο."
~Ραμάνα Μαχάρσι

Τον θεό τον βιώνεις μόνο αν διαλυθείς μέσα του

Ο άνθρωπος δημιούργησε τον θεό επειδή είδε γύρω του όλη αυτή την ποικιλομορφία της δημιουργίας. Κι εσείς, όταν γεννηθήκατε και ανοίξατε τα μάτια σας είδατε όλη αυτή τη δημιουργία.

Πριν όμως έρθετε σ' αυτόν τον κόσμο, είχαν ήδη γίνει πολλά, αλλά προφανώς δεν τα κάνατε εσείς. Και έτσι σκεφτήκατε ότι πρέπει να υπάρχει κάποιος δημιουργός.

Επειδή εσείς έχετε την ανθρώπινη μορφή και θα σας ήταν αδύνατο να δημιουργήσετε όλα αυτά τα πράγματα, καταλήξατε στο συμπέρασμα ότι πρέπει να υπάρχει ένας πολύ μεγάλος άνθρωπος που τα δημιούργησε. Μόνο δύο χέρια δεν φτάνουν. Θα πρέπει να έχει οχτώ χέρια [ο Sadhguru αναφέρεται στη θεότητα της Ινδίας Ντούργκα, τη μητέρα του σύμπαντος και της δημιουργίας]. Αν ήσασταν βουβάλι θα σκεφτόσασταν ότι όλα αυτά τα έφτιαξε ένα μεγάλο βουβάλι, που ίσως είχε τέσσερα κέρατα αντί για δύο.

Παλιότερα, σε μια ομιλία μου στο Τενεσί των Η.Π.Α., είχα μια συζήτηση με κάποιον για το αν ο θεός είναι άντρας ή γυναίκα. Βλέπετε, στον δικό μας πολιτισμό δεν έχουμε τέτοια προβλήματα. Έχουμε θεούς, θεές, αλλά και θεότητες ζώων, όπως αγελάδες, πιθήκους, κ.ά. Έχουμε θεότητες όλων των ειδών - άλλες σέρνονται, άλλες είναι περίεργες, άλλες είναι τυφλές. Όταν τα φτιάχναμε αυτά, ήταν σαν να ξέραμε τι προβλήματα θα εμφανίζονταν στο μέλλον με τους θεούς, και τα προλάβαμε. Παλιά, όταν η κοινωνία ήταν καθαρά ανδροκρατούμενη, ήταν αυτονόητο ότι ο θεός είναι άντρας. Σήμερα που οι γυναίκες έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους άντρες, λένε "γιατί ο θεός να μην είναι γυναίκα;" 

Ο θεός δεν είναι τίποτα άλλο από μια υπερβολική προέκταση του εαυτού μας. Αλλά δεν είμαστε ακόμα ικανοί να προσδιορίσουμε τι είμαστε. Και όποιον ορισμό προσδώσουμε στον εαυτό μας θα είναι λάθος, γιατί καμία λέξη δεν μπορεί να περιγράψει αυτό που είμαστε. Με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορούμε να ορίσουμε το δημιούργημα, έτσι δεν μπορούμε να ορίσουμε και τον δημιουργό. 

Δεν μπορούμε να περιγράψουμε ή να κατανοήσουμε την πηγή της δημιουργίας. Μπορούμε μόνο να διαλυθούμε μέσα της. Δεν μπορούμε να τη γνωρίσουμε, μπορούμε μόνο να τη βιώσουμε εμπειρικά. Οποιαδήποτε γνώση και αν ισχυριστούμε ότι κατέχουμε για τον θεό, θα είναι απλά ανοησίες, πολιτισμικές ανοησίες - πιστεύεις σε έναν συγκεκριμένο θεό ανάλογα με τον πολιτισμό σου.

Όταν λέμε ότι τον θεό μπορούμε να τον βιώσουμε μόνο εμπειρικά, δεν εννοούμε ότι η εμπειρία αυτή θα είναι όπως όταν τρώμε κάτι, ή όπως όταν πιάνουμε κάτι με τα χέρια μας. Τον θεό τον βιώνεις μόνο αν διαλυθείς μέσα του. Άρα, αυτό που αναζητάμε πραγματικά είναι μέθοδοι διάλυσης, για να βιώσουμε εμπειρικά κάτι πολύ ευρύτερο από τον εαυτό μας.

*Απόσπασμα από ομιλία του Sadhguru