Το απόφθεγμα της ημέρας
"Η καρδιά σου είναι το φως αυτού του κόσμου. Μην την καλύπτεις με το μυαλό σου."
~Μούτζι

Δύο καθηγητές-ερευνητές εξηγούν τα οφέλη του διαλογισμού (Μέρος Α')

Στο παρακάτω κείμενο παρουσιάζονται κάποια αποσπάσματα από τις ομιλίες του Jon Kabat-Zinn, καθηγητή Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης, και της Amishi Jha, καθηγήτριας Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, σχετικά με τον διαλογισμό και τα οφέλη του.

Jon Kabat-Zinn:

Πάντα με ενδιέφερε το θέμα της συνειδητότητας. Όταν σπούδαζα στο Μ.Ι.Τ. ήρθα για πρώτη φορά σε επαφή με τον βουδιστικό διαλογισμό. Ήμουν 22 ετών και αυτό ήταν πραγματικά ένα αφυπνιστικό χτύπημα για μένα. Και ήταν αυτό που έψαχνα: ένας τρόπος ζωής που θα μας επέτρεπε να τα αντιλαμβανόμαστε όλα χωρίς να τα κρίνουμε, ενώ παράλληλα να μπορούμε να βλέπουμε σχέσεις αιτίας και αποτελέσματος που παλαιότερα ήταν επισκιασμένες από τα φίλτρα του νου. Με άλλα λόγια, ο διαλογισμός σε μαθαίνει να βλέπεις τα πράγματα όπως είναι στην πραγματικότητα.

Ο διαλογισμός της καθημερινότητας, ή αλλιώς το να ζεις συνειδητά [στα αγγλικά mindfulness] καλλιεργείται κυρίως μέσω της επίγνωσης. Δηλαδή, εστιάζεις την προσοχή σου σε κάτι, με πρόθεση και χωρίς κριτική. Το "χωρίς κριτική" δεν το εννοώ τόσο ως να μην κρίνεις τίποτα, γιατί αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει, αλλά περισσότερο είναι να αποκτήσεις επίγνωση του πόσο πολύ κρίνεις τα πάντα. 

Είναι εντυπωσιακό να αντιληφθεί κάποιος όλες τις απόψεις, τις γνώμες και τις κριτικές που δημιουργεί ο νους του συνεχώς, καθώς και πόσο εύκολα εμπλεκόμαστε σε συναισθηματικές δίνες. Κάπως έτσι χάνουμε την επαφή με το μόνο πράγμα που υπάρχει, δηλαδή με αυτή τη στιγμή, το τώρα. 

Ο διαλογισμός σε βοηθάει να δεις ότι δεν είσαι οι σκέψεις σου και τα συναισθήματά σου και ότι ο παρατηρητής, που είσαι εσύ, είναι κάτι το διαφορετικό από το αντικείμενο που παρατηρεί. Έτσι ξεδιπλώνεται μπροστά σου ένα φάσμα επιλογών για το πώς μπορείς να σχετιστείς με τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου, κάτι που σε βοηθάει να σπάσεις τον φαύλο κύκλο που δημιουργούν αυτά μεταξύ τους.


*Απόσπασμα από μαγνητοσκοπημένη ομιλία των καθηγητών