Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Η σωστή στάση απέναντι στον ψυχικό πόνο

Πρώτα απ’ όλα είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι ο ψυχικός μας πόνος βρίσκεται μέσα μας διότι μεταφέρει ένα μήνυμα, όπως ακριβώς ο πονοκέφαλος είναι σύμπτωμα που μας λέει ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα μας. Το μήνυμα αυτό δεν είναι ίσως ξεκάθαρο, αλλά υπάρχει.

Για να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις το μήνυμα που μεταφέρει για σένα η θλίψη, το άγχος ή οποιοσδήποτε άλλος ψυχικός πόνος αισθάνεσαι, αναλογίσου: εάν το επώδυνο συναίσθημα που νιώθω μπορούσε να μιλήσει, τι θα έλεγε; Εάν αυτό το συναίσθημα είχε μορφή, ανθρώπινη ή ζώου, πώς θα ήταν; Πώς θα αισθανόμουν απέναντι του; Τι θα μου έλεγε; Τι θα του έλεγα;

Στη συνέχεια, προσπάθησε ν’ αποδεχτείς τη δυσβάσταχτη εμπειρία που βιώνεις. Το ανθρώπινο ένστικτο μάς σπρώχνει να θέλουμε να την ξεφορτωθούμε και να την αποφύγουμε. Η πίεση όμως που ασκούμε στο εαυτό μας είναι μια έμμεση κριτική ότι δεν θα έπρεπε να αισθανόμαστε όπως αισθανόμαστε. Η κριτική αυτή μας αποδυναμώνει ψυχικά και μας καθηλώνει περισσότερο στην ίδια εμπειρία την οποία θέλουμε ν’ αποφύγουμε.

Ένα μεγάλο μέρος της αποδοχής, είναι η προθυμία να βιώσουμε τη δυσάρεστη εμπειρία. Τι σημαίνει όμως προθυμία; Το να κρατάς τον πόνο σου όπως θα κρατούσες ένα μικρό λουλούδι στα χέρια σου. Το ν’ αγκαλιάζεις τον πόνο σου όπως θ’ αγκάλιαζες ένα μικρό παιδί που κλαίει. Το να κοιτάς τον πόνο σου με τον ίδιο τρόπο όπως θα κοιτούσες έναν απίστευτο πίνακα. Το να τιμάς τον πόνο σου όπως θα τιμούσες έναν καλό φίλο ακούγοντάς τον. Να εισπνέεις τον πόνο σου όπως θα έπαιρνες μια βαθιά εισπνοή. Να εγκαταλείπεις τον πόλεμο με τον πόνο σου όπως ένας στρατιώτης που καταθέτει το όπλο του και γυρνά σπίτι. Να κουβαλάς τον πόνο όπως κουβαλάς μια φωτογραφία στο πορτοφόλι σου. 

Προθυμία δεν είναι να αντιστέκεσαι στον πόνο σου, να τον αγνοείς, να τον ξεχνάς, να κάνεις αυτό που σου λέει ή να μην κάνεις αυτό που σου λέει. Ο στόχος της προθυμίας και της αποδοχής είναι η ευελιξία. Όταν καταφέρνεις να είσαι απόλυτα παρών στο εδώ και τώρα χωρίς να κρίνεις ή να διώχνεις τις εμπειρίες σου (σκέψεις, συναισθήματα, σωματικά συμπτώματα, κ.τ.λ), έχεις περισσότερη ελευθερία και δύναμη για να αναλάβεις δράση και να θεραπεύσεις τον εαυτό σου.

"Η πληγή είναι το μέρος από το οποίο εισέρχεται μέσα σου το Φως." ~Ρουμί

Πηγή:  Hayes C. S (2005). Get Out of Your Mind and Into Your Life: The New Acceptance and Commitment Therapy, Oakland: New Harbinger Publications.

Διαβάστε επίσης: