Το απόφθεγμα της ημέρας
"Μέσα από τα μάτια μας το σύμπαν βλέπει τον εαυτό του. Μέσα από τα αφτιά μας το σύμπαν ακούει τις μελωδίες του. Είμαστε οι μάρτυρες μέσω των οποίων το σύμπαν αποκτά επίγνωση του μεγαλείου του."
~Άλαν Γουάτς

Έκχαρτ Τόλλε: Η σιωπή είναι ένας καταπληκτικός δάσκαλος

Η σιωπή είναι ένας καταπληκτικός δάσκαλος. Όταν αποκτάς επίγνωση της σιωπής, είτε βρίσκεσαι στο σπίτι σου είτε έξω στη φύση, συμβαίνει μία αλλαγή μέσα σου. Αναδύεται η γαλήνη. Γιατί ο νους είναι ο θόρυβος. Η σιωπή σού διδάσκει αυτή την νέα κατάσταση.

Για τους περισσότερους ανθρώπους η σιωπή δεν υπάρχει καν. Μάλιστα, αισθάνονται άβολα στη σιωπή και αμέσως θέλουν να κάνουν θόρυβο. Και αν δεν μπορούν να κάνουν θόρυβο, ο νους τους γίνεται όλο και πιο θορυβώδης - είναι ο τρόπος του να αντιστέκεται στη σιωπή. Κι όμως. Είναι τόσο απλό να την προσέξει κανείς. Στον νου φυσικά δεν αρέσει, γιατί εκεί δεν συμβαίνει τίποτα. Μόλις προσέξεις όμως τη σιωπή, εμφανίζεται η συνειδητότητα που είναι πέρα από τον νου. Με το που αποκτάς επίγνωση της σιωπής, αναδύεται και η εσωτερική σιωπή.
Υπάρχει μια ζωντάνια στη σιωπή, που όμως δεν μπορεί να γίνει κατανοητή από τον νου. Υπάρχει μια καλοσύνη, που μοιάζει απίστευτη. Είναι σαν μια διάχυτη δύναμη που σε περιβάλλει, από μέσα και από έξω. Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να την περιγράψω είναι με τη λέξη αγάπη. Είναι το Ένα. Γιατί, τι είναι η αγάπη; Είναι η αναγνώριση του Ενός. Είναι όταν βλέπεις τον εαυτό σου στον άλλον. Χρησιμοποιώ ποιητικές διατυπώσεις, γιατί ο νους αδυνατεί να κατανοήσει αυτό που λέω.

Κάποιος είχε πει ότι η σιωπή είναι η γλώσσα του θεού και όλα τα υπόλοιπα είναι μια κακή μετάφραση. Η σιωπή είναι κάτι το απείρως πολύτιμο και είναι πολύ περισσότερα από τη λέξη σιωπή που χρησιμοποιούμε για να την περιγράψουμε. Και είναι πάντα εκεί. Όταν φαίνεται να μην είναι, σημαίνει ότι εσύ έχεις απομακρυνθεί από αυτή.

Ακόμα και όλο το ενεργειακό πεδίο του σώματός σου είναι σιωπηλό. Και είναι ζωντανό. Είναι πολύ χρήσιμο να χρησιμοποιεί κανείς την εξωτερική σιωπή που συναντάει στη φύση, αλλά δεν είναι απαραίτητο να τρέχει στη φύση όταν μπορεί να συνδεθεί με την εσωτερική σιωπή που βρίσκεται μέσα του. Ή, όταν είναι σε μια θορυβώδη πόλη, δεν χρειάζεται να περιμένει να φύγει από αυτή για να βρει τη σιωπή, αφού αυτή είναι μέσα του. Αλλά μέχρι να εδραιωθεί η εσωτερική σιωπή μέσα του, μπορεί να χρησιμοποιεί την εξωτερική σιωπή σαν δάσκαλο.

Πραγματικά, το να συνδέεσαι με τη σιωπή είναι το μόνο πράγμα που χρειάζεσαι. Ακόμα και αν δεν διάβαζες κανένα βιβλίο πνευματικής ανάπτυξης, ή αν δεν παρακολουθούσες καμία άλλη σχετική ομιλία, απλά το να θυμάσαι να ακούς τη σιωπή πού και πού, αρκεί. Μέσα από αυτό, η νέα συνειδητότητα, η εσωτερική γαλήνη, αναπτύσσεται όλο και περισσότερο.

*Απόσπασμα από ηχογραφημένη ομιλία του Έκχαρτ Τόλλε.
Μετάφραση: Νίκος Μπάτρας

Διαβάστε επίσης: